Gender & liefdesdiversiteit 

Weet jij waar die letters van de Queer paraplu voor staan? 
Lees de tekst hieronder, en vul daarna opdracht 14 in.

De afkorting LHBTIQA+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseks, Queer, Aseksueel. De + staat voor alle ander variaties die niet heteroseksueel en/of cisgender zijn en/of geslachtskenmerken hebben die binnen de gebruikelijke definities van ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ vallen.

Maar wat betekenen die termen nou precies?

Lesbisch = Je bent een vrouw en voelt je aangetrokken tot alleen vrouwen.

Homoseksueel = Een westerse benaming voor mensen met een voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht. (Het komt van het Griekse woord ‘homos’ dat gelijk betekent. En het Latijnse woord ‘sexus’ dat geslacht betekent.)

Biseksueel = Je valt op beide geslachten. Dus je voelt je aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen. Dit betekent niet dat je (nog) niet kunt kiezen, of dat je beide opties open wilt houden.

Transgender = Een ander woord voor genderdysforie. Je gender-identiteit is niet hetzelfde als je geboortegeslacht. Bv. Je bent als meisje geboren, maar voelt je eigenlijk een jongen.

Interseks = Je bent intersekse als je bent geboren met een lichaam dat niet voldoet aan bestaande ideeën over mannen- of vrouwenlichamen. Dat kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld omdat je als vrouw of meisje geen baarmoeder hebt, of alleen een X-chromosoom. Of als jongen kun je borstvorming krijgen. Soms is het bij geboorte al bekend dat je intersekse bent. Vaker komen mensen erachter tijdens hun pubertijd of als ze kinderen proberen te krijgen. 

Queer =  Queer is eigenlijk een parapluterm voor iedereen binnen het LHBTIQA+ spectrum. Sommigen gebruiken het ook wel om zichzelf te beschrijven als ‘queer’. Ze bedoelen dan vaak dat ze zich anders voelen dan ‘cis-hetero’. 

Aseksueel = Er zijn mensen die zich tot niemand seksueel voelen aangetrokken. Soms noemen zij zichzelf zo.

+ = De + staat voor alle ander variaties die niet heteroseksueel en/of cisgender zijn en/of geslachtskenmerken hebben die binnen de gebruikelijke definities van ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ vallen.


Handige sites en tips.

Hieronder zie lees je waar je meer informatie over dit onderwerp kunt vinden. 

Expreszo.nl  &  Jongenout.nl,
Expreszo en Jong & Out zijn twee websites waar jongeren met elkaar in contact kunnen komen.
 
Expreszo is een website voor lesbische, homo- en biseksuele jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 30 jaar in Nederland en België.
Op Expreszo staan allerlei feitjes en weetjes met betrekking tot geaardheid, maar is het ook mogelijk om in contact te komen met andere lesbische, homo- en biseksuele jongeren. Er is een forum te vinden en een datingpagina, waar je op berichten van andere jongeren kunt reageren en door middel van email (eerst anoniem indien gewenst) met elkaar in contact kunt komen. Daarnaast is Expreszo een belangenvereniging en biedt het een tijdschrift met hedendaagse onderwerpen die te maken hebben met geaardheid. Bovendien organiseert Expreszo Pann-feesten in Nederland, waar lesbische, homo- en biseksuele jongeren met elkaar kunnen feesten. Ook hetero’s zijn hier van harte welkom.

Jong & Out is opgericht door en voor lesbische, homo- en biseksuele jongeren. Het is een community voor jongeren tot en met achttien jaar, waar jongeren makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Ook organiseert Jong & Out meetings voor jongeren zodat zij elkaar op een veilige manier kunnen ontmoeten. Bovendien verzorgt Jong & Out informatie voor ouders en scholen.

Genderpraatjes:  Op deze site kun je chatten, bellen en mailen over jouw vragen rondom gender en identiteit. Je kunt makkelijk en anoniem met ervaren mensen praten over alles dat met gender te maken heeft.


Voornaamwoorden

Lees onderstaande stukje over voornaamwoorden en vul opdracht 16 in, in Tadoeboek.

Voornaamwoorden zijn de woorden waarmee je naar iemand verwijst.
Hij / zij, zij/ haar, die/diens, hen/ hun zijn voornaamwoorden. In het Engels noemen ze dit ‘pronouns’. Hij en zij hoor je vaak.

-Veel vrouwen vinden het fijn om met zij en haar aangesproken te worden. àDat is haar boek, zij heeft dat boek gisteren gekocht.

-Veel mannen vinden het prettig om met hij en zijn aangesproken te worden. à Hij heeft een nieuwe auto, zijn auto is echt nice.

Als je non-binaire bent, kan het zijn dat je het niet chill vindt om met hij of zij te worden aangesproken. Dan wil je liever een neutraler woord misschien. Daarom kiezen veel non-binaire mensen in Nederland ervoor om te worden aangesproken met die en diens  of hen en hun.

--> Joël heeft een boek gekocht, ik heb diens boek ook wel eens gelezen.

--> Die heeft een boek gekocht.

Belangrijk, vraag altijd wat iemands ‘pronouns’ of ‘voornaamwoorden’ zijn, voordat je dat zelf gaat invullen.