Blue Monday

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 22:05

Blue Monday, wetenschappelijke theorie of geslaagde publiciteitsstunt? 

Vandaag is het ‘Blue Monday’ zogezegd de meest depressieve dag van het jaar. Als deze dag normaal gesproken al als meest depressief wordt bestempeld, dan is hij in deze tijd wel extra grijs. Maar wie heeft ooit ‘Blue Monday’ in het leven geroepen, en waarom?

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een -naar zijn zeggen- wetenschappelijke formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop mensen zich het meest treurig en deppresief voelen.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de dagen nog donker zijn, maandag is sowieso voor veel mensen de minst leuke dag van de week, omdat ze weer in het ritme moeten komen na het weekend. Maar ook zijn rond deze tijd de meeste goede voornemens mislukt, en de leuke dingen waar men zich meestal op verheugd (feestdagen, vakanties) lijken nog ver weg.

Ondanks dat Arnall in academische kringen werd overladen met kritiek wordt er toch veel aandacht aan besteedt in de media.


Volgens verschillende media is de formule van Arnall onzin. Volgens ‘The Guardian’ was het hele persbericht, inclusief de formule’ namelijk al eens geschreven door een PR-Bureau in opdracht van Sky Travel.  Sky Travel probeerde namelijk deze deprimaandag in te zetten om mensen over te halen alvast een reisje te boeken, zodat ze iets hadden om in deze barre tijden naar uit te kijken. Ze zouden Arnall geld hebben geboden om zijn naam aan de formule te verbinden, want op die manier zou de formule en bijbehorende ‘theorie’ geloofwaardiger overkomen.

* Bron formule : British Mental Health Foundation.  

Opvallend is in ieder geval wel dat de universiteit van Cardiff zich in de Britse media distantieerde van Arnall. En dat elke verklaring ontbreekt van hoe de formule tot stand is gekomen is ook wel bijzonder.

Dus lijkt Blue Monday vooral op een geslaagde publiciteitsstunt.

In deze tijden is er minder ruimte voor plezier en afleiding dan normaal gesproken. Dus of Blue Monday nou werkelijk bestaat of niet, voor iedereen die er af en toe even helemaal doorheen zit. Ik wens je veel sterkte om hier weer goed bovenop te komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.