Sexting

Gepubliceerd op 8 november 2021 om 13:46

Komt sexting veel voor? 

3,5% van de Nederlandse middelbare scholieren doet aan sexting: het versturen van seksueel getinte berichten, foto’ s of filmpjes via het internet. 

Dus dat is zo ongeveer 1 leerling per klas. 

Deze cijfers komen van VPNGids.nl die dit concludeerde op basis van de meest recente sexting-cijfers van de GGD en het CBS. 

Het lijkt erop dat meisjes iets vaker sexten (3,7%) dan jongens (3,2%) en ook per opleidingsniveau zijn er wat verschillen. Onder de vmbo leerlingen stuurt 1 op de 23 leerlingen seksueel getinte berichtjes of foto’ s, terwijl op de havo 1 op de 32 leerlingen dat doet, en op het vwo slechts 1 op de 50. 

Is sexting slecht? 

Nee, sexting is zeker niet slecht. Iedereen heeft het recht om te sexten zonder dat het materiaal verspreid wordt. In de meeste gevallen beleven beide partijen juist veel plezier aan het sturen en ontvangen van pikante berichten. 

Het bestaat al sinds de mobiele telefoon zijn intrede deed. Maar een groot verschil met ‘ vroeger’ is dat er nu ook camera’s op je mobiel zitten waardoor het makkelijker wordt om foto’s te maken, én door te sturen. Meestal gaat dit goed, maar in een enkele situatie blijkt de persoon aan wie het intieme beeldmateriaal is verstuurd toch niet te vertrouwen. 

Het is niet jouw schuld! 

Maar wat als er foto’s of filmpjes van jou zonder jouw toestemming zijn verspreid via social media? 

Ten eerste is het goed om te weten dat het niet jouw schuld is. Het online verspreiden van intieme beelden kan strafbaar zijn. In het strafrecht wordt dit smaad genoemd. 

Wat kun je doen als iemand zonder jouw toestemming intieme beelden deelt? 

-Praat erover met iemand die je vertrouwt. Een vriend, vriendin of je mentor bijvoorbeeld. Onthoud dus dat dit veel mensen overkomt en dat dit niet jouw schuld is. 

-Laat je foto’s of filmpjes verwijderen. 

-Rapporteer aan de apps en websites dat jouw beelden er zonder toestemming zijn opgezet. 

-Verzamel bewijs. Maak screenshots van de apps of websites waar je foto’ s staan. 

Hoe kun je bewust omgaan met sexting? 

Om sexting veilig en privé te houden zijn de volgende tips handig:

Ontvang je een sexy bericht? 

  • Ontvang je een sextingbericht ga er dan respectvol en verantwoordelijk mee om. 

  • Iemand die jou in overeenstemming zo’n intiem bericht stuurt vertrouwd jou, zorg dat je dat vertrouwen niet schaad en zorg dat anderen geen toegang zullen hebben tot het sexy beeldmateriaal dat je hebt ontvangen. 

  • Verspreid nooit andermans sexy beeldmateriaal. 

  • Stuur een sextingbericht ook nooit door aan anderen (ook niet als jij het ‘van anderen’ kreeg doorgestuurd.).

Wil je een sexy bericht versturen? 

  • Geef op tijd je grenzen aan, bijvoorbeeld dat je niet herkenbaar in beeld wil komen. 

  • Ga nooit verder dan je zelf eigenlijk wil. 

  • Stuur geen sextingberichten als je niet zeker weet wie de ontvanger is. 

  • Je kunt ervoor kiezen om je gezicht of andere herkenbare dingen uit beeld te laten. 

  • Spreek met degene met wie je aan sexting doet af dat jullie de foto’s of video’s niet opslaan en niet naar anderen sturen. 

  • Eerlijk oversteken. Je kunt ook afspreken om beiden een intieme foto/ filmpje met elkaar te delen. Op die manier ben je minder kwetsbaar voor chantage. 

Zoals hierboven al genoemd, als je twijfels hebt, is het verstandig om het niet te doen. Maar als het goed en vertrouwd voelt kan sexting natuurlijk ook gewoon heel leuk zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.