Paarse vrijdag

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 12:58

Wat is paarse vrijdag?

Door elke jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.
Want het is belangrijk om meer over seksuele- en gender-diversiteit te leren. 

Wat is sekse?

Sekse gaat over het lichaam dat je hebt. Je geslacht, je hormonen en je chromosomen.
Zo heb je vrouwenlijven, intersekse lijven en mannenlijven.

Genderidentiteit

Genderidentiteit gaat over hoe jij jezelf voelt. Bijv. vrouw, non binair of man. Dit is dus onafhankelijk van je geslacht

Genderexpressie

Genderexpressie is hoe jij je vertoont naar de wereld. Dit kan zijn mannelijk, vrouwelijk, allebei, androgyn. Hoe laat jij je zien aan anderen?

Geaardheid

En dan is er ook nog zoiets als ‘geaardheid’. Geaardheid is aantrekkingskracht. Dus tot wie jij je aangetrokken voelt, zowel seksueel als romantisch.

Hoera, het is een …. BABY!!

In onze maatschappij gaan we altijd uit van de heteronorm en gaan we ervan uit dat we nog voordat een baby is geboren kunnen bepalen wat het kindje leuk vindt.

Dat is best vreemd toch?

Zo roze/blauw is het dus niet!
Je kunt vallen op mannen, op vrouwen. Op vrouwelijke vrouwen, vrouwelijke mannen, mannelijke mannen en mannelijke vrouwen en alles daartussen, ernaast en daarbinnen.  En dat is goed om je bewust van te zijn. Daarom is paarse vrijdag ook belangrijk en die wordt georganiseerd door de GSA van de school.

Wat is de GSA?

De GSA is een groep leerlingen die vindt dat iedereen op school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of zich te verantwoorden.

- GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance.

Waar staat LHBTIQ+ voor?

Het is een afkorting die staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Interseks, Queer. De + staat voor alle andere variaties die niet heteroseksueel en/of cisgender zijn en/of geslachtskenmerken hebben die binnen de gebruikelijke definities van ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ vallen.

Waarom al die vlaggen?
De vlag staat symbool om te vieren wie je bent, Je bent niet alleen, er zijn meer mensen die zich daar in herkennen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.