Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Gepubliceerd op 13 februari 2022 om 21:44

Er zijn verschillende verhalen te vinden over de oorsprong van Valentijnsdag. Maar het meest voorkomende verhaal over het ontstaan van Valentijn gaat als volgt:

Er was eens een priester in Rome die Valentinus heette. Hij leefde in de 3e eeuw na Christus en stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen.

De keizer Claudius II had Romeinse soldaten verboden om te trouwen omdat hij dacht dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Maar priester Valentijn negeerde deze regel en trouwde in het geheim jonge koppels. Toen de keizer dit had ontdekt besloot hij priester Valentinus te onthoofden op 14 februari 270. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk, en werd 14 februari een feestdag.

Vroeger was het niet gebruikelijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Met name in Engeland werd deze traditie gehouden. De Engelse emigranten hebben Valentijnsdag in Amerika geïntroduceerd en daar is de traditie opgepikt door de commercie. Later is vanuit Amerika Valentijnsdag ook een populair feest geworden in veel andere Europese landen.

Voor iedereen die er vandaag van kan genieten om iets te geven aan, of ontvangen van iemand die je lief hebt, enjoy!  Maar voor iedereen die deze dag als lastig ervaart, of die het niet met iemand kan delen wil ik zeggen: ‘Love yourself above all’, want dat verdien je!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.