Afscheiding

Wat is afscheiding?

Afscheiding is een witgelige vloeistof die uit de vagina komt als je niet ongesteld bent. Afhankelijk van het moment van de menstruatiecyclus is de afscheiding helder, troebel, veel of weinig. Je vagina reinigt zichzelf, door middel van afscheiding ‘spoelt’ ze zichzelf schoon. Dit is dus normaal en gezond. 

Omdat je vagina een bepaalde zuurgraad heeft kan afscheiding bleekvlekken veroorzaken in je ondergoed. Door de ph-waarde van je vagina kan dus de stof van je ondergoed verkleuren.

Verschillende kleuren afscheiding
Bij menstruatie is het bloed vaak rood, maar afhankelijk van het moment in je cyclus kan je afscheiding in verschillende kleuren voorkomen. In de meeste gevallen is dit normaal.

Dit zegt de kleur over je gezondheid:
Donker rood/ bruin: Dit is normaal tijdens de menstruatie. Je bloed kan van kersenrood tot roest-achtig bruin zijn.
helder: Je vagina reinigt zichzelf dan, dus doorzichtige, eiwit-achtige vloeistof is normaal. 
Romig melk/ wilt: Ook deze kleur is normaal. Tenzij het ineens heel anders ruikt dan je gewend bent.
Roze: Vaak kan deze kleur voorkomen aan het begin van je menstruatie.
Grijs : Ziet je afscheiding er grijs uit, dan is dit meestal een teken van een bacterie. Dan kun je beter naar de dokter gaan, die helpt je waarschijnlijk met een antibiotica kuur.
geel/ groenig: licht gele afscheiding komt vaker voor dan je denkt, maar als het richting de groene kleur gaat, dan kan dit een teken zijn van een infectie. Ga naar de dokter, die helpt je er vanaf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.