Schaamhaar

Waarom al dat haar?
Schaamhaar, het is eigenlijk een gek woord, alsof je je ervoor moet schamen ?!? (natuurlijk niet), maar schaamhaar dient als bescherming tegen bacteriën, dus voorkomt infecties. En haar kan ook lichaamsgeur opslaan en verspreiden, en daarmee ook feromonen. Feromonen zijn een chemische substantie dat een grote rol speelt bij aantrekkingskracht. Want net als bij dieren, schijnt de mens ook de ideale partner te kiezen op basis van de lichaamsgeur die we aantrekkelijk vinden.

Hebben pubers meer haar dan baby’s?
Nee, niet meer haar, want ook baby’s hebben bijvoorbeeld al haartjes boven hun lip. Toch zie je nog geen snor bij baby’s omdat de haartjes zo licht, donzig en nog onzichtbaar zijn. Maar in de puberteit veranderen al die donshaartjes van structuur en kleur. Daardoor zijn ze stugger en vallen ze meer op.

Wat ‘haar -mythes’:  

Als je éénmaal je haar scheert, komt er daarna meer en donkerder haar voor terug.
Nee, dit is niet waar. Dit lijkt misschien zo, omdat ze in het begin natuurlijk nog wat korter zijn wanneer ze terug groeien. Maar na een tijdje merk je dat je haar gewoon op dezelfde manier terug groeit. Het wordt dus niet meer, donkerder of stugger na het scheren, dit is een fabel.

Je moet je scheren, anders is het onhygiënisch.
Nee, niet waar. Door te scheren kunnen er ingegroeide haartjes komen en kleine ontstekingen in de huid (bultjes). Verder zegt het hebben van haar niets over hygiëne. Het komt door ons schoonheidsideaal. Het is mode voor dames om oksels en benen te scheren, maar dit betekent niet dat het daarom ook zo hoort of hygiënischer is.

Scheren of niet scheren?

Of je je benen, oksels, schaamhaar, borsthaar, baardhaar wil scheren of niet, de keuze is aan jou!
Als jij je prettig voelt bij gladde benen, dan mag je je benen scheren, maar weet dat het niets zegt over mannelijkheid/vrouwelijkheid, of, of iemand er fris en verzorgd uitziet of niet.  Lichaamshaar is normaal, iedereen heeft dat, het is eigenlijk heel raar dat het modebeeld vaak voor ons bepaald wat we met ons lichaamshaar willen doen.

Maar als je wel wil scheren, hoe dan?

Je kunt overigens niet alleen scheren, je kunt ook epileren, waxen, een elektrisch scheerapparaat gebruiken. Maar om te beginnen is de eenvoudigste manier gewoon met een scheermesje, scheren onder de douche.

Maar, door te scheren met een scheermesje riskeer je wel dat je bultjes krijgt (vooral als de haartjes weer terug groeien), je jezelf kunt snijden (dus easy, please) en je kunt ingegroeide haartjes krijgen die voor pijnlijke ontstoken puistjes zorgen.

Dus een tip: scheer alleen mee met de groeirichting van de haren. Want als je tegen de groeirichting in scheert dan is je huid daarna wel gladder, maar krijg je rode bultjes wanneer de haartjes weer terug groeien.

Een scheerschuim, of douchegel zorgt ervoor dat het scheermesje wat soepeler over de huid glijdt en je je wat minder snel snijdt. Ook worden je haartjes er wat zachter door, zodat je makkelijker scheert.

Tip: gebruik wel altijd een nieuw/ schoon mesje. Zo voorkom je infecties.

Tip: koop scheermesjes voor mannen, die zijn goedkoper dan de mesjes voor vrouwen.
Exact dezelfde mesjes, maar dan in een andere kleur (namelijk in roze) worden voor een veel hogere prijs verkocht. Waarom? Dit heet marketing. Ze noemen het expres duurder maken van dezelfde producten voor vrouwen ‘pink tax’ dus extra belasting (voor niks) wanneer het product voor vrouwen is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.