Non-binair

Non-binair
Binair is hetzelfde als ‘tweeledig’ dus het brengt een scheiding aan. Zoals je hebt mannen   en je hebt vrouwen.  Dat is een binaire manier van denken.
Want er zijn ook mensen die zich dus niet thuis voelen in één van die hokjes. Die voelen zich dus niet helemaal man, maar ook niet helemaal vrouw, of misschien wel allebei niet. Ze willen dus ook niet hoeven kiezen hoe ze zich voelen. Deze mensen noemen zichzelf dan soms ‘non-binaire’.

Wist je dat het tot 2018 duurde totdat het woordenboek,  'De Dikke Van Dale' het woord 'non-binair' opnam. Non- binair staat met de volgende verklaring in het woordenboek: ‘Zich man noch vrouw voelend, zich deels man en deels vrouw voelend en/ of zich niet prettig voelend bij de indeling van mensen in mannen en vrouwen.’

Voornaamwoorden
Bepaalde voornaamwoorden, zoals 'zij' of 'hij', maar ook 'zijn' of 'haar'  zijn binair. Dat wil zeggen dat ze onderscheid maken tussen mannelijk en vrouwelijk. Maar er bestaan ook non-binaire voornaamwoorden. Non-binaire voornaamwoorden zijn die/ diens/ hen / hun.  Soms vinden mensen het prettig om met deze voornaamwoorden te worden aangesproken. Wil je het zeker weten? Vraag het dan gewoon aan die persoon.

Voornaamwoorden in je 'bio'
Tegenwoordig zie je in steeds meer 'bio's' (= korte introductie van jezelf op social media) ook al de voornaamwoorden vernoemd. Staat er achter iemands naam 'zij/haar'  of 'she/her' dan weet je dus dat deze persoon het liefst met deze voornaamwoorden wil worden aangesproken. 

Paspoort
Na een juridische strijd van 10 jaar kreeg Leonne Zeegers als eerste Nederlander een X in het paspoort. Nanoah Struik was in 2019 de tweede Nederlander met een genderneutraal paspoort. Op de plek waar anders een M of V staat kwam daar een X te staan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.