De vulva

Gepubliceerd op 29 april 2021 om 00:04

Vulva of Vagina? 

Wat is eigenlijk het verschil?  Veel mensen noemen de vulva een vagina, dus goed om even uit te leggen wat het verschil tussen die twee is. 

De vulva is de buitenkant (het uitwendige gedeelte) en de vagina is de binnenkant (het inwendige gedeelte).

De vulva bestaat uit de schaamlippen, de clitoris en de uitgang van de urinebuis én de opening van de vagina.

De vagina is een opening die uitkomt bij je baarmoederhals. 


All things vulva... 

Hieronder zie je een (zeker géén complete) weergave van de vulva en overige organen die daar in de buurt liggen.  In de toelichting lees je over de functie ervan. 

 

* Dysclaimer: de afbeeldingen zijn ter illustratie. Ik ben geen wetenschappelijk illustrator. De tekeningen zijn dus geen exacte wetenschappelijke weergave maar geven een beeld van hoe de lichaamsdelen er ongeveer uitzien. 

Toelichting bij afbeelding 1: 

De venusheuvel is het gebied in de vorm van een driehoekje onderaan de buik.
Onder je huid zit daar een vetlaagje, daarom lijkt dat gebied een beetje op een heuvel. En de naam komt van de Romeinse godin van de liefde "Venus".

Het bot achter je venusheuvel heet het schaambeen. 

* afbeelding 1: 

* afbeelding 2: 

Toelichting bij afbeelding 2: 

Slechts een klein deel van de clitoris ligt tussen de buitenste lippen en op het punt waar de binnenste lippen samenkomen. Het deel dat zichtbaar is, is de glans, (ook wel de eikel van de clitoris genoemd) en deze is bedekt door de clitoriskap (een soort capuchon om het uiteinde van de clitoris te beschermen). 

Toelichting bij afbeelding 3: 

De plasbuis is een buisje van zo'n 2,5 tot 4 centimeter lang. Deze verbindt de buitenkant met de blaas waarin de urine zit opgeslagen.

De opening van de plasbuis zit onder de clitoris en boven de vaginale opening. 

* afbeelding 3: 

* afbeelding 4: 

Toelichting bij afbeelding 4:

De vaginale opening is de ingang naar de vagina.

Het gebied tussen de binnenste lippen en de ingang van de vagina noemen ze het vestibulum. 

 

Toelichting bij afbeelding 5: 

De huid tussen de vulva en de anus wordt perineum genoemd. 

* afbeelding 5: 

* afbeelding 6: 

Toelichting bij afbeelding 6: 

Binnenste en buitenste lippen worden ook wel eens kleine en grote schaamlippen genoemd. Maar die naam zorgt voor verwarring, want bij lang niet alle vrouwen zijn de 'kleine schaamlippen' kleiner dan de 'grote schaamlippen'. 

Net zoals bij schaamhaar is het woord voor schaamlippen eigenlijk verkeerd gekozen. Je hoeft je niet niet te schamen voor je schaamlippen. Dit is een normaal onderdeel van je lichaam. 

Op de buitenste lippen zitten haartjes en die bevatten vet, zweet en talgkliertjes. Je binnenste lippen worden vochtig als je opgewonden bent, en zorgen ervoor dat je pijnloos seks kunt hebben. Daarnaast beschermen ze je vaginaopening. Daar sta je niet altijd bij stil, maar bijvoorbeeld bij een activiteit als fietsen is dat reuze handig! En ze houden ongewenste bacteriën tegen. 

* afbeelding 7

Wat de penis is voor de man, is de clitoris dus voor de vrouw.
Bij de meeste vrouwen is de clitoris de seksueel gevoeligste plek van hun lichaam. Het lijkt maar een klein knopje tussen de schaamlippen, maar is dus een orgaan van ongeveer 10 centimeter waarvan een groot deel zich inwendig bevindt, zoals te zien hier op afbeelding 7.

Op deze site onder 'Ency-clit-pedie' vind je nog veel meer informatie over de clitoris. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.