De vagina

Gepubliceerd op 29 april 2021 om 22:47

Hieronder zie je een (zeker géén complete) weergave van de vagina en overige organen die daar in de buurt liggen. 

In de toelichting lees je over de functie ervan. 

* Dysclaimer: de afbeeldingen zijn ter illustratie. Ik ben geen wetenschappelijk illustrator. De tekeningen zijn dus geen exacte wetenschappelijke weergave maar geven een beeld van hoe de lichaamsdelen er ongeveer uitzien. 

Toelichting bij afbeelding: 1 

De anus (nr. 2 op het plaatje)  is een krachtige kringspier die de endeldarm (nr. 1 op het plaatje)  afsluit. Het schaambeen (nr. 3 op het plaatje) is een stuk bot dat aan de onderkant en voorkant van het bekken zit. 

Urine gaat van de urineleider (nr. 4 op het plaatje)  naar de blaas (nr. 5 op het plaatje) , en dan via de urinebuis (nr. 6 op het plaatje)  naar buiten. 

* Afbeelding 1: 


* afbeelding 2: 

Toelichting bij afbeelding 2: 

In je eierstokken (nr. 7 op het plaatje) onstaan eicellen. Deze zijn al bij je geboorte aanwezig. In je eierstokken kunnen deze eicellen zich verder ontwikkelen.

Zodra er een rijpe eicel vrijkomt springt die via je eileider (nr. 8 op het plaatje) naar de baarmoeder (nr. 9 op het plaatje) .

Als die bevrucht wordt raak je zwanger, zo niet wordt je ongesteld. 


Toelichting bij afbeelding 3: 

De baarmoederhals (nr. 10 op het plaatje)  is het onderste gedeelte van de baarmoeder (nr. 12 op het plaatje) . Het vormt de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina. Tijdens de zwangerschap is de baarmoederhals stevig gesloten zodat het kind niet uit de baarmoeder kan vallen. 

De vagina (nr. 13 op het plaatje)  is het baar kanaal, de weg waar de baby bij de geboorte doorheen moet. De vagina is dus ook niet zo gevoelig, gelukkig maar, want anders was onze soort allang uitgestorven, of nam niemand ooit een tweede kind. 

Daarom is voor vrouwen penetratie ook minder bevredigend dan stimulans van de clitoris. 

* afbeelding 3: 

De clitoris (nr. 14 op het plaatje) is voor slechts een klein gedeelte zichtbaar aan de buitenkant. Het zichtbare gedeelte van de clitoris ligt aan de bovenzijde, tussen de buitenste schaamlippen, op het punt waar de binnenste schaamlippen samenkomen. Het ziet eruit als een klein roze bolletje van een paar millimeter groot en dit deel wordt ook wel de glans-clitoris genoemd. 

De glans-clitoris bevat zeer veel zenuwuiteinden en is gevoelig voor seksuele opwinding. Het wordt afgeschermd door de clitorishoed, en komt hieruit tevoorschijn bij de erectie van de clitoris. 

De clitoris krijgt net als de penis van een man een erectie bij seksuele opwinding. Alleen is dit dus niet zichtbaar. 
Het inwendige gedeelte van de clitoris is ongeveer 10 centimeter groot. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.