Vulva & vagina vragen

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 11:58

Vulva diversiteit 

Geen vulva is hetzelfde, maar als je niet beter zou weten zou je denke dat elk model dat afwijkt van die van het biologieboek of de pornofilm niet 'normaal' is.

Onnodig om je zorgen te maken, want iedere vulva is uniek! 

De binnenste (schaam-)lippen worden ook wel de kleine schaamlippen genoemd, en de buitenste (schaam-)lippen de grote schaamlippen. Maar die naam zorgt voor verwarring. Bij lang niet alle vrouwen zijn de 'kleine schaamlippen' kleiner dan de 'grote schaamlippen'.  En dat dat is helemaal ok. 


Het kan van kleur veranderen 

Tijdens seksuele opwinding of zwangerschap treden er veranderingen op aan je vulva en vagina, en dat kan ook een verandering van kleur betekenen. In de menopauze, als de vrouw ouder is en in de 'overgang' komt verliest de vrouw veel oestrogeen waardoor de kleur van de vagina lichter kan worden.

Voor iedereen die een penis heeft is goed zichtbaar hoe die er precies uit ziet, maar de vulva en vagina zitten meer 'verstopt'. Je kunt je eigen lichaam beter leren kennen door jezelf met een spiegeltje eens goed te bekijken. 


Hoe diep is je vagina? 

First of all, we hebben het hier over de vagina, dus niet over de vulva. En in dit geval over het vaginakanaal.

Het gemiddelde vaginakanaal is niet zo lang, zo'n 7 tot 10 centimeters. Maar omdat ieder lichaam verschillend is, kan de diepte van je vagina kanaal natuurlijk ook variëren. Je kunt de diepte van je vaginakanaal eigenlijk een beetje vergelijken met de lengte van je wijsvinger.

De vagina is een zeer flexibele en rekbare ruimte die zich naar de omstandigheden aanpast. Het eerste 1/3 gedeelte van de vagina is behoorlijk nauw. De vagina-opening is omgeven door bekkenbodemspieren die erg stevig zijn, en door deze spieren samen te trekken, of juist te ontspannen kun je de vagina vernauwen of wijder maken. Naar het midden toe wordt de vagina ruimer. 

De vagina bestaat uit een soort waaier-achtige slijmvlies lagen die naast en over elkaar liggen. In rust liggen de voor-en achterwand van de vagina zelfs tegen elkaar aangedrukt. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat er geen water naar binnen stroomt als je in bad zit. 

Het tent effect

De vagina kan worden uitgetrokken tot zo goed als elk formaat penis (of seks speeltje). Ook de breedte van de vagina is rekbaar. Helemaal opengetrokken kan de vagina wel zo'n 15 centimeter breed zijn (dit gebeurt bij een bevalling bijvoorbeeld).

Als je een seks speeltje of penis tegen de baarmoederwand voelt stoten, kan dat betekenen dat je nog niet opgewonden genoeg bent, of dat je te diep gepenetreerd wordt.

Als je opgewonden raakt verandert de vagina van formaat en positie. Je baarmoeder beweegt meer naar boven en de vagina strekt zich uit als een 'tentzeil'. De seksuologen Masters & Johnson noemden dit in de jaren '60 dan ook wel het 'tent effect'

 

Kan de vagina permanent uitrekken? 

Nee, je vagina is elastisch. Dus met hoeveel mensen je ook naar bed bent geweest, of hoeveel/ hoe vaak je ook met seks speeltjes speelt, het is onmogelijk om je vagina permanent uit te rekken, tenzij er ernstige schade is opgetreden. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.