FAQ gender

FAQ gender

Mandy Woelkens en Thorn de Vries, een koppel uit Amsterdam,  schreven FAQ gender (oftewel Frequent Asked Questions over gender). Ze kregen zoveel vragen over hun relatie en over vanalles dat met gender te maken heeft, dat ze besloten er een boek van te maken. Ze zijn girlfriend en joyfriend van elkaar, want Thorn is non-binair en dus zijn ze een queer koppel.

Hun boek is opgesplitst in 3 delen: ‘Me’, ‘You’ en ‘Us’. In het eerste gedeelte beschrijft Thorn over diens eigen genderreis en ervaringen.

Het is fijn dat zulke ervaringen worden beschreven. Vooral omdat dit helpend is voor iedereen die zelf ook vragen over gender heeft, maar eigenlijk niemand heeft om met die vragen bij terecht te kunnen. Helaas voelen veel jongeren zich eenzaam, maar de cijfers van eenzaamheid onder jongeren uit de queer community liggen nog hoger.

Cijfers eenzaamheid: 

* onder lesbische en biseksuele vrouwen voelt 22% zich eenzaam.

*Onder LHBTQ+-mannen voelt 12,5% zich (heel vaak) somber of eenzaam.

*Onder transgenders voelt 66% zich eenzaam.

Het gevoel van eenzaamheid gaat vaak samen met je niet begrepen voelen, of denken dat je anders bent dan anderen, dat je buiten de norm valt. Hoe fijn is het dan om dit boek te kunnen lezen en te zien dat er niet één norm is, en dat hoe jij bent/ wie jij bent helemaal ok is. Dat er een hele groep mensen is die je begrijpt en hetzelfde doormaakt (of heeft doorgemaakt). Dat er een community is waar je steun uit kunt halen.

Water off a duck's back 

Daarnaast beschrijft Thorn ook een mooi verhaal in het hoofdstuk: Hoe moet ik omgaan met (online) haat? Hierin vertelt Thorn dat die ooit een mooie uitspraak had geleerd van Jinkx Monsoon, een dragartiest. ‘Water off a duck’s back’ was een uitspraak die Jinkx tegen zichzelf zei elke keer wanneer iemand kritiek had op hen.

Eenden hebben een vetlaag op hun veren waardoor waterdruppels niet binnen kunnen dringen, ze laten water dus ‘zo van zich afglijden’. En dat is precies wat je volgens Jinkx en Thorn ook moet doen met negativiteit: laat het van je afglijden zoals water van de rug van een eend.

Naast de ervaringen van Thorn, lees je in het hoofdstuk ‘You’ tips en ervaringen van Mandy, hoe kun je een goede Ally zijn en wat is helpend in een relatie. Want Mandy en Thorn zijn ‘een goed team’, maar ook binnen hun relatie is er wel eens sprake van discussie of ruzie. Maar daar hebben ze een mooie oplossing voor, want Mandy schrijft dat bij hun thuis de ongeschreven regel is dat ze na een ruzie of discussie samen een dansje moeten doen. En dat is volgens mij een goede tip voor iedere relatie, met wie dan ook en hoe die er dan ook uit mag zien. 😊

Hun boek eindigt ook positief, want labels kunnen ‘verstikkend’ werken, maar een label kan ook fijn zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je een community hebt, en jezelf niet alleen hoeft te voelen. Want je bent echt niet alleen.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer wil leren over gender, maar zeker ook voor docenten die tools willen om meer rekening te houden met inclusiviteit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.