De Rode Doos, de taboevrije menstruatieles voor scholieren! 

Maak een einde aan periodshaming door menstruatie bespreekbaar te maken op school! 

 

Waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan menstruatie op de middelbare school?

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Nederland is er sprake van menstruatie armoede. 

Menstruatie armoede, 

Bijna één op de tien meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar in Nederland geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor tampons of maandverband. 
Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International deed onder duizend meisjes en jonge vrouwen in die leeftijdscategorie. De ontwikkelingsorganisatie zet zich in voor menstruatie-armoede en -schaamte in ontwikkelingslanden, maar zocht nu uit hoe de situatie in Nederland is.

Menstruatie schaamte,
Naast menstruatie-armoede blijkt er in Nederland ook sprake te zijn van schaamte. Bijna de helft van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen in Nederland voelt zich vies als ze ongesteld is, blijkt uit het onderzoek. 
Een kwart houdt het dan ook geheel voor haarzelf als ze menstrueert. 
Een derde vindt ongesteldheid een ongemakkelijk onderwerp om het met vrienden over te hebben en een vijfde praat ook in het gezin niet openlijk over menstruatie. Bijna de helft van de meisjes zou graag willen dat we in Nederland openlijker over het onderwerp kunnen praten.

 

Dus: Wereldwijd worden maandelijks zo'n twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Maar taboes die nog heersen rondom menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd.


(bron: onderzoek Plan International & De bovengrondse) 

De Rode Doos, de taboevrije menstruatieles voor scholieren!

Wat is 'de Rode Doos' precies? 
De Rode Doos is een laagdrempelige les voor scholieren om op ludieke wijze menstruatie bespreekbaar te maken.
Door middel van grappige memes, filmpjes en 'funfacts' over menstruatie leren de leerlingen dat ongesteld zijn heel normaal is. Het doel van de les is om menstruatie bespreekbaar te maken. Of je nu deel uit maakt van de groep mensen die menstrueert of niet. Voor iedereen is deze les zinvol.

Uit ervaring is gebleken dat vooral jongens dit onderwerp interessant vinden omdat ze er vaak nog niet veel over weten. Dit is hun kans om er dingen over te kunnen vragen. Voor meiden is dit juist een gelegenheid om ervaringen te kunnen uitwisselen. 

Waar bestaat de les uit?
De Powerpoint: De les bestaat uit een kant en klare Powerpoint. Hierin komen de memes, filmpjes en funfacts aan bod. Deze Powerpoint is geschikt voor een klassikaal gedeelte waarmee je waarschijnlijk zo'n 15 minuten kunt vullen. De Powerpoint nodigt uit tot het stellen van vragen en de afbeeldingen en memes zorgen voor herkenning. 
De Kahoot quiz: Voor de liefhebbers is er zelfs nog een online Kahoot quiz waar de leerlingen aan deel kunnen nemen nadat je de powerpoint met ze hebt doorgenomen. 

De Rode Doos: Hierin zitten tampons en maandverbandjes, maar ook een menstruatiecup. Deze cup is wellicht bij nog niet iedereen bekend. Daarom kun je de cup even rond laten gaan, zodat leerlingen kunnen zien/ voelen hoe deze eruit ziet.

De Rode Brochure: Dit is een folder met daarin wat meer info over de cup en verwijzingen naar sites en podcasts waar leerlingen meer info kunnen vinden over menstruatie. Maar in de brochure staat ook een test 'Hoe k*t is ongesteld zijn voor jou?'. Dit is een luchtige test die meiden kunnen invullen. Doel van  deze test is om menstruatieklachten bespreekbaar te maken. 

 

Wil je de Rode Brochure bekijken/ gebruiken? Je vindt hem hier

Wil je ook gebruik maken van de bijbehorende Powerpoint en de quiz? Dat kan, neem dan even contact op: