De Rode Doos, de taboevrije menstruatieles voor scholieren! 

Wat is 'de Rode Doos' precies? 
De Rode Doos is een laagdrempelige les voor scholieren om op ludieke wijze menstruatie bespreekbaar te maken.
Door middel van grappige memes, filmpjes en 'funfacts' over menstruatie leren de leerlingen dat ongesteld zijn heel normaal is. Het doel van de les is om menstruatie bespreekbaar te maken. Of je nu deel uit maakt van de groep mensen die menstrueert of niet. Voor iedereen is deze les zinvol.

Uit ervaring is gebleken dat vooral jongens dit onderwerp interessant vinden omdat ze er vaak nog niet veel over weten. Dit is hun kans om er dingen over te kunnen vragen. Voor meiden is dit juist een gelegenheid om ervaringen te kunnen uitwisselen. 

Waar bestaat de les uit?

  • Een kant en klare powerpoint met filmpjes en memes, een online quiz, de rode brochure (met een opdracht en info) en twee ‘period puzzels’ en tot slot een docenten handleiding. 

Beschrijving inhoud

De les bevat voldoende lesmateriaal voor een les van 45 à 60 minuten.

Waar bestaat de les uit?

  • De Powerpoint: De les bestaat uit een kant en klare Powerpoint. Hierin komen de memes, filmpjes en funfacts aan bod. Deze Powerpoint is geschikt voor een klassikaal gedeelte waarmee je zo’n 20 minuten kunt vullen. De Powerpoint nodigt uit tot het stellen van vragen en de afbeeldingen en memes zorgen voor herkenning.

  • De quiz: Voor de liefhebbers is er zelfs nog een online Lessonup quiz waar de leerlingen aan deel kunnen nemen nadat je de powerpoint met ze hebt doorgenomen.

  • De Rode Brochure: Dit is een folder met daarin wat meer info over de cup en verwijzingen naar sites en podcasts waar leerlingen meer info kunnen vinden over menstruatie. Maar in de brochure staat ook een test ‘Hoe k*t is ongesteld zijn voor jou?’. Dit is een luchtige test die meiden kunnen invullen. Doel van deze test is om menstruatieklachten bespreekbaar te maken.

  • De Period puzzels: Ga op zoek naar de menstruatieproducten in de ‘I spy period products’ of doe de woordzoeker. Beide opdrachten zijn laagdrempelig en nodigen uit tot gesprek, zodat menstruatie en alles wat daarbij komt kijken wordt genormaliseerd. Perfect om de les mee af te sluiten.

  • De docentenhandleiding: Het lesmateriaal spreekt voor zich, maar in de docentenhandleiding staat nog een aantal tips en achtergrond informatie. En de antwoorden op de faq in de les.Doelgroep

Jongeren van het voortgezet onderwijs (zowel onder- als bovenbouw) en leerlingen van groep 8 van de basisschool.

Jaar van uitgave: 2023

Kosten

De Rode Doos is verkrijgbaar als

  • Gastles €250,- (inclusief materiaal, exclusief reiskosten)

  • Materiaal los, Powerpoint & quiz, €100,- (éénmalig)

  • Periodpuzzels en Rode Brochure €2,50 per leerling.

 

Wil je de Rode Brochure bekijken ?  Je vindt hem hier

Je kunt het materiaal los verkrijgen of me inhuren voor een gastles. Neem contact met me op voor meer informatie.