Bodies deel I 

Haar 

Lees onderstaande tekst over ‘haar’, en beantwoord de vragen bij opdracht 21 in  Tadoeboek.

Hebben pubers meer haar dan baby’s?
Nee, niet meer haar, want ook baby’s hebben bijvoorbeeld al haartjes boven hun lip. Toch zie je nog geen snor bij baby’s omdat de haartjes zo licht, donzig en nog onzichtbaar zijn. Maar in de puberteit veranderen al die donshaartjes van structuur en kleur. Daardoor zijn ze stugger en vallen ze meer op.

Wat ‘haar -mythes’:  
Als je éénmaal je haar scheert, komt er daarna meer en donkerder haar voor terug.
Nee, dit is niet waar. Dit lijkt misschien zo, omdat ze in het begin natuurlijk nog wat korter zijn wanneer ze terug groeien. Maar na een tijdje merk je dat je haar gewoon op dezelfde manier terug groeit. Het wordt dus niet meer, donkerder of stugger na het scheren, dit is een fabel.

Je moet je scheren, anders is het onhygiënisch.
Nee, niet waar. Door te scheren kunnen er ingegroeide haartjes komen en kleine ontstekingen in de huid (bultjes). Verder zegt het hebben van haar niets over hygiëne. Het komt door ons schoonheidsideaal. Het is mode voor dames om oksels en benen te scheren, maar dit betekent niet dat het daarom ook zo hoort of hygiënischer is.

Scheren of niet scheren?

Of je je benen, oksels, schaamhaar, borsthaar, baardhaar wil scheren of niet, de keuze is aan jou!
Als jij je prettig voelt bij gladde benen, dan mag je je benen scheren, maar weet dat het niets zegt over mannelijkheid/vrouwelijkheid, of, of iemand er fris en verzorgd uitziet of niet.  Lichaamshaar is normaal, iedereen heeft dat, het is eigenlijk heel raar dat het modebeeld vaak voor ons bepaald wat we met ons lichaamshaar willen doen.

Maar als je wel wil scheren, hoe dan?

Je kunt overigens niet alleen scheren, je kunt ook epileren, waxen, een elektrisch scheerapparaat gebruiken. Maar om te beginnen is de eenvoudigste manier gewoon met een scheermesje, scheren onder de douche.

Maar, door te scheren met een scheermesje riskeer je wel dat je bultjes krijgt (vooral als de haartjes weer terug groeien), je jezelf kunt snijden (dus easy, please) en je kunt ingegroeide haartjes krijgen die voor pijnlijke ontstoken puistjes zorgen.

Dus een tip: scheer alleen mee met de groeirichting van de haren. Want als je tegen de groeirichting in scheert dan is je huid daarna wel gladder, maar krijg je rode bultjes wanneer de haartjes weer terug groeien.

Een scheerschuim, of douchegel zorgt ervoor dat het scheermesje wat soepeler over de huid glijdt en je je wat minder snel snijdt. Ook worden je haartjes er wat zachter door, zodat je makkelijker scheert.

Tip: gebruik wel altijd een nieuw/ schoon mesje. Zo voorkom je infecties.

Tip: koop scheermesjes voor mannen, die zijn goedkoper dan de mesjes voor vrouwen.
Exact dezelfde mesjes, maar dan in een andere kleur (namelijk in roze) worden voor een veel hogere prijs verkocht. Waarom? Dit heet marketing. Ze noemen het expres duurder maken van dezelfde producten voor vrouwen ‘pink tax’ dus extra belasting (voor niks) wanneer het product voor vrouwen is.


Tips voor het scheren van je gezicht

De eerste keer scheren

Voor het eerst scheren is een bijzonder moment voor elke jongen. Het is niet moeilijk, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten. Zoals de juiste volgorde van scheren. Verder is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Vooral omdat je nog een beginner bent. Je kan niet zomaar klakkeloos een scheermes over je huid trekken.
Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste je gezicht kunt scheren, en we geven je ook nog wat extra handige tips.

Je kunt je gezicht scheren met een scheermesje, of een scheerapparaat. De meeste jongens zullen zich in het begin scheren met een scheermesje, dus daar gaat de volgende tekst over. 

Wat heb je nodig? 

  • Een nieuw scheermesje

  • Een schone handdoek

  • Scheerschuim

  • Water

  • Kalmerende crème (optioneel)

 

Eerste keer scheren: de aanpak

1. Was je gezicht

Voor het beste resultaat is het belangrijk om je gezicht te wassen. Doe dit met warm water. Het warme water opent de poriën van je huid. Dit zorgt ervoor dat je scheermesje dichter op de huid komt en zorgt voor een gladder scheerresultaat. Warm water helpt ook je huid te ontspannen en klaar te maken voor het scheren. Dit verkleint de kans op kleine wondjes en huidirritatie. Wil je het nóg beter aanpakken? Gebruik dan een milde gezichtsreiniger om vuil en olie te verwijderen. Zo verminder je irritatie nog meer.

2. Breng scheerschuim aan
Smeer een klein beetje scheerschuim op het gebied wat je wilt scheren. Scheergel is ook prima. Dit beschermt je huid en laat het scheermesje makkelijker over je huid glijden. En als je klaar bent, voelt je huid heerlijk zacht en fris aan. Ga je je snor scheren? Pers dan je lippen op elkaar tijdens het aanbrengen van het schuim of gel. Zo voorkom je dat het op je lippen komt.

3. Scheer met de haargroei mee
Nu gaat het echte werk beginnen. Om de kans op snijwonden en ingegroeide haartjes aanzienlijk te verminderen, scheer je met de haargroei mee. Trek je huid een klein beetje strak voordat je het scheermesje laat glijden. Wees voorzichtig en druk niet te hard. Het mesje doet het werk voor jou. Spoel ook je mes af na elke haal om haar en schuim te verwijderen.

4. Spoel je gezicht af
Heb je alle haartjes gehad? Dubbelcheck – super! Nu ga je je gezicht spoelen met lauwwarm water. Om de poriën te sluiten, maar ook om de loszittende haartjes en scheerschuim uit te wassen. Dep daarna je gezicht droog met een schone handdoek. Niet wrijven, want dat kan je huid irriteren. Je huid is na het scheren namelijk wat gevoeliger.

5. Kalmerende crème (optioneel)
Breng een vochtinbrengende crème of aftershave aan om je huid te kalmeren en hydrateren. Dit zal lang niet voor iedereen nodig zijn, maar kan wel extra verfrissend zijn.

Scheren met een scheerapparaat

Wil je makkelijker beginnen met scheren? Probeer de eerste keer scheren dan met een scheerapparaat. Simpeler kan niet. Je zet het aan en beweegt het over je huid. Het is vrij veilig en je bespaart tijd omdat je geen scheerschuim, handdoek of water nodig hebt. Je kunt je droog scheren. Het nadeel van scheren met een apparaat is, is dat er zoveel soorten zijn. Als je meteen een duur apparaat koopt, en je vindt het niks, dan zit je ermee. Toch is het ook geen goed idee om het scheerapparaat van je vader of broer te gebruiken. Want er kunnen huidinfecties en bacteriën worden overgedragen. Dus een scheerapparaat delen is toch niet zo slim. 


Hoe reinig je je genitaliën? 

De vagina is een zelfreinigend orgaan, dus je hoeft geen zeep te gebruiken, ook geen intieme lotion of ph neutrale zeep.  Water is genoeg. 

Hoe je de penis reinigt, dat is afhankelijk van of de penis is besneden of niet:

<-- Hier zie je hoe een besneden penis wordt gewassen.

Bij de onbesneden penis zie je hoe eerst de voorhuid naar achteren moet worden geschoven om goed te kunnen reinigen --> 


Eerste beha kopen? 

Hoe kom je er achter welke cupmaat je hebt?

Het beste kun je eerst goed opmeten welke maat bh je nodig hebt, hiervoor heb je een meetlint en een spiegel nodig. Je meet op twee plekken.

Stap 1: Meet onder je borsten. Hierbij trek je het meetlint vrij strak. Dat is de afmeting voor de band.

Stap 2: Meet je borstomvang. Ook wel de cup genoemd. Dit doe je door het meetlint over het volste gedeelte van je borsten (dus over je tepels) te houden. Noteer hiervan ook het aantal centimeters. Bij de cup trek je het meetlint niet heel strak

           band                       cup 

Stap 3: Zoek vervolgens in deze tabel op welke bandmaat en welke cupmaat je hebt.

let op! Het kan natuurlijk ook zijn dat je net op een tussengrens zit tussen twee bandmaten of twee cupmaten. Als je een bandmaat groter neemt, dan wordt de cupmaat dus ook automatisch groter.

Soorten bh
Je hebt bh’s met en zonder beugel, met en zonder padding (=een soort vulling) van kant, katoen, polyester en in allerlei vormen en kleuren. Probeer verschillende modellen uit en kijk wat je fijn en mooi vindt.

-Je kunt je bh ook gewoon laten opmeten in de winkel. Bij echte lingerie winkels kunnen ze goed advies geven. Dat opmeten is voor de dames die in de winkel werken heel gewoon.

-Wist je dat 70% van de dames een verkeerde bh maat draagt?*  En een kwart van de dames heeft zelfs nog nooit hun bh maat laten opmeten.       *blijkt uit onderzoek van TPS Nipo

Nog een paar laatste tips:
-Check altijd hoe de bh staat onder je kleren.
-Koop geen bh als je ongesteld bent, want dan kunnen je borsten wat volleren gevoeliger zijn, waardoor je de verkeerde maat neemt.

-Schuif twee vingers onder de band om de bandmaat te checken. De bh band moet niet omhoog kruipen, maar ook niet te strak zitten. Als je twee vingers eronder kunt schuiven heb je de goede bandmaat.