Love to listen this: 

Hier vind je mijn favoriete podcasts. 


De podcast Vagina Dialogen

Ik was al fan van hun boekje 'Kreatief met Kut' maar in de vakantie heb ik de podcast de Vagina Dialogen geluisterd. Echt fantastisch hoe de dames van 'Bureau vrouwenzaken' schaamteloos het gesprek voeren over 'all things vagina, vulva etc.' 

In deze Libelle podcast loodsen Marieke Voorsluijs, Anne-Marie Jung en Ellen Roggeveen  je door alles wat je maar wil weten over de vagina. Hun ultieme doel is om alles bespreekbaar te maken zonder schaamte.

En dat doen ze aan de hand van de Libelle vagina enquête en verschillende thema's. Zo gaat aflevering 3 'Vandaag is rood' bijvoorbeeld over menstruatie, maar zo is er ook een aflevering over geur 'Daar zit een luchtje aan' en een aflevering over seks 'Sekspoes'. In totaal zijn er 6 afleveringen, én er komt ook een tweede seizoen! :) 

En zo gezellig, het voelt bijna alsof je bij ze aan de keukentafel zitten. Met humor bespreken ze 'de actuele kutstand' en vertellen ze 'hoe ze erbij zitten'.

Over 'het schaamteschap' waar alle zinloze producten in de drogist te vinden zijn die ons het gevoel geven dat we ons moeten schamen als onze doos niet naar rozen ruikt. Maar ook het uiterlijk van de vulva komt aan bod.

En zelfs Ellen Laan van Seksueel Welzijn Nederland komt voorbij om wat uit te leggen over de clitoris. Je begrijpt, ik ben fan. 


De Menstruatiemeisjes 

Honorata & Lieke, de Menstruatiemeisjes. 

Menstruatiemeisjes, de podcast. 

Toen ik de Menstruatiemeisjes voorbij zag komen op Instagram wist ik al, deze podcast wil ik zeker gaan checken.

Zoals jullie misschien wel weten heb ik een heel lespakket gemaakt om de taboe omtrent menstruatie te bestrijden. Ik werd dan ook heel blij toen ik ontdekte dat de podcast van deze dames geheel in het teken staat van het bespreekbaar maken van alles wat met menstruatie te maken heeft.

En daarmee ben je zeker niet in één aflevering uitgepraat. Periodshaming, menstruatie-armoede, PMS, de menstruatiecup, period tracking, maar ook menstruatieklachten zoals endometriose en PMDD (waarvan ik voordat ik naar deze podcast luisterde eigenlijk nog nooit had gehoord),alles passeert bij deze dames de revue. 

 

En dat je van deze onderwerpen toch een feestje kan maken om naar te luisteren merk je al aan de vaste rubrieken die voorbij komen. Zo behandelen ze ingezonden 'menstruatiemomenten' waarbij de luisteraar een bijzondere ervaring kan delen. Beginnen ze iedere podcast met een 'echt of nep' waarbij ze feitjes aandragen die soms te gek lijken om waar te kunnen zijn. En reiken ze iedere podcast 'de gouden cup' uit, aan iemand die menstruatie uit de taboesfeer haalt.  Hun podcast is erg leuk, maar ze hebben ook een digitaal magazine waar vaak erg veel leuke info in staat, en de 'shownotes' op zich lees ik ook altijd met veel plezier.  Dus bij deze mijn complimenten voor Honorata en Lieke, hun open gesprekken over menstruatie normaliseren het, en dat is nog steeds heel erg nodig! 

En als je de podcast nog niet hebt geluisterd, probeer het eens, krijg je geen spijt van!