De Rode Brochure 

 • De Rode Brochure: Dit is een folder met daarin wat meer info over de cup en verwijzingen naar sites en podcasts waar leerlingen meer info kunnen vinden over menstruatie. Maar in de brochure staat ook een test ‘Hoe k*t is ongesteld zijn voor jou?’. Dit is een luchtige test die meiden kunnen invullen. Doel van deze test is om menstruatieklachten bespreekbaar te maken.

 • De Period puzzels:
  Ga op zoek naar de menstruatieproducten in de ‘I spy period products’ of doe de woordzoeker. Beide opdrachten zijn laagdrempelig en nodigen uit tot gesprek, zodat menstruatie en alles wat daarbij komt kijken wordt genormaliseerd. Perfect om de les mee af te sluiten. 

 • Kosten

  De Rode Doos is verkrijgbaar als

  • Gastles €250,- (inclusief materiaal, exclusief reiskosten)

  • Materiaal los, Powerpoint & quiz, €100,- (éénmalig)

  • Periodpuzzels en Rode Brochure €2,50 per leerling.Maak een einde aan periodshaming door menstruatie bespreekbaar te maken op school! 

Waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan menstruatie op de middelbare school?

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Nederland is er sprake van menstruatie armoede. 

Menstruatie armoede, 

Bijna één op de tien meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar in Nederland geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor tampons of maandverband. 
Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International deed onder duizend meisjes en jonge vrouwen in die leeftijdscategorie. De ontwikkelingsorganisatie zet zich in voor menstruatie-armoede en -schaamte in ontwikkelingslanden, maar zocht nu uit hoe de situatie in Nederland is.

Menstruatie schaamte,
Naast menstruatie-armoede blijkt er in Nederland ook sprake te zijn van schaamte. Bijna de helft van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen in Nederland voelt zich vies als ze ongesteld is, blijkt uit het onderzoek. 
Een kwart houdt het dan ook geheel voor haarzelf als ze menstrueert. 
Een derde vindt ongesteldheid een ongemakkelijk onderwerp om het met vrienden over te hebben en een vijfde praat ook in het gezin niet openlijk over menstruatie. Bijna de helft van de meisjes zou graag willen dat we in Nederland openlijker over het onderwerp kunnen praten.

Dus: Wereldwijd worden maandelijks zo'n twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Maar taboes die nog heersen rondom menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd.


(bron: onderzoek Plan International & De bovengrondse)