Bodies II

Weet jij het verschil tussen vulva en vagina?
Lees de tekst hieronder en vul de antwoorden in bij opdracht 27 uit Tadoeboek.  

1. De vulva is de buitenkant (het uitwendige gedeelte)  en de vagina is de binnenkant (het inwendige gedeelte)

 

De eikel is het meest gevoelige plekje bij een jongen. De eikel is het  uiteinde van de penis. Eromheen zit de voorhuid, behalve wanneer je besneden bent.

Bij de vrouw is de vagina helemaal niet zo gevoelig. Dit is namelijk het baringskanaal (waar de baby doorheen naar buiten komt bij de geboorte). Zou dit heel gevoelig zijn, dan zouden vrouwen nooit meer een kind willen baren, misschien waren we dan zelfs al uitgestorven.
In de vagina wand zitten weinig zenuwuiteinden. Maar het meest gevoelige plekje bij de vrouw is de clitoris.

 


Eigenlijk verschillen we helemaal niet zoveel van elkaar.

Wist je dat iedereen wordt geboren met een clitoris?
Lees de tekst hieronder en vul opdracht 28 in. 

Als je kijkt naar de embryonale ontwikkeling van de mens, dus hoe die eruit ziet als hij/ zij nog in de buik zit. Dan zie je dat ieder kind de eerste 6 weken een clitoris heeft. Vanaf week 7 ontwikkelt bij jongens dit zich tot een penis, en bij meisjes komen er dan vulvalippen. 

Dus de penis is ontstaan uit de clitoris.

Als je goed kijkt naar de vorm, dan herken je overeenkomsten.

In de penis zit een zwellichaam, dit is een orgaan in de penis dat zich kan vullen met bloed. Het zorgt ervoor dat de penis stijf wordt. Wanneer iemand met een penis seksueel opgewonden raakt en de penis hard wordt, dan wordt dit een erectie genoemd. Maar de clitoris heeft ook zwellichamen en kan ook stijf worden, alleen zie je dit niet aan de buitenkant.


Plaatje raden, weet jij nog wat waar zit? 

Hieronder lees je wat precies waar zit bij de vulva, noteer de juiste namen bij opdracht 29 in Tadoeboek. 

-De Venusheuvel (nummer 1) is het gebied in de vorm van een driehoekje onderaan de buik. Onder je huid zit daar een vetlaagje, daarom lijkt dat gebied een beetje op een heuvel. En de naam komt van de Romeinse godin van de liefde ‘Venus’. Het bot achter je venusheuvel heet het schaambeen.

-De clitoris (nummer 2). Slechts een klein deel van de clitoris ligt tussen de buitenste lippen en op het punt waar de binnenste lippen samenkomen. Het deel dat zichtbaar is, is de glans (ook wel de eikel van de clitoris genoemd) is bedekt door de clitoriskap (een soort capuchon om het uiteinde van de clitoris te beschermen). Wat zichtbaar is van de clitoris is slechts het topje van de ijsberg, want de clitoris is minimaal 10 centimeter lang.

-De plasbuis (nummer 3) is een buisje van zo’n 2,5 tot 4 centimeter lang. Deze verbindt de buitenkant met de blaas waarin de urine zit opgeslagen. De opening van de plasbuis zit onder de clitoris en boven de vaginale opening.

-De vaginale opening (nummer 4) is de ingang naar de vagina. Het gebied tussen de binnenste lippen en de ingang van de vagina noemen ze het vestibulum (nummer 5)

-De huid tussen de vulva en de anus wordt de perineum (nummer 6) genoemd.

- De binnenste lippen (nummer 7) en de buitenste lippen (nummer 8) worden ook wel de kleine en grote lippen genoemd. Net zoals bij schaamhaar is het woord voor schaamlippen eigenlijk verkeerd gekozen. Je hoeft je niet te schamen voor je schaamlippen. Dit is een normaal deel van je lichaam.

Vulva diversiteit,

klik op het pijltje voor het antwoord.  


De anatomie van de vagina, wat zit waar? 

Lees de tekst hieronder en vul opdracht 30 in van Tadoeboek. 

-De anus  (nummer 2) is een krachtige kringspier die de endeldarm (nummer 1) afsluit. 

-Het schaambeen (nummer 3) is en stuk bot dat aan de onderkant van het bekken zit.

-Urine gaat van de urineleider (nummer 4) naar de blaas (nummer 5), en dan via de urinebuis (nummer 6) naar buiten.

-In je eierstokken (nummer 9) ontstaan eicellen. Deze zijn al bij je geboorte aanwezig. In je eierstokken kunnen deze eicellen zich verder ontwikkelen. Zodra er een rijpe eicel vrijkomt springt die via je eileider (nummer 8) naar de baarmoeder (nummer 7). Als die bevrucht wordt raak je zwanger, zo niet wordt je ongesteld.

 

 

-De baarmoederhals (nummer 10) is het onderste gedeelte van de baarmoeder. Het vormt de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina (nummer 12). Tijdens de zwangerschap is de baarmoederhals stevig gesloten zodat het kind niet uit de baarmoeder kan vallen.

-De clitoris (nummer 11) is het orgaan dat zorgt voor seksueel genot bij de vrouw. Door de clitoris te stimuleren raakt de vrouw opgewonden.  De clitoris wordt stijf en door hele kleine bloedvaatjes duwt de clitoris vocht door de vaginawand. Dit zorgt ervoor dat de vrouw ‘nat’ wordt. Dit is nodig voor penetratie.


All things penis... 

Lees alles over de anatomie en functies van de penis en omliggende organen en vul de puzzel bij opdracht 31 aan. 

-De anus (nummer 2) is een krachtige kringspier die de endeldarm (nummer 1) afsluit. Als we op de WC zitten ontspant de anus zich en kan ontlasting uit de endeldarm het lichaam verlaten. De endeldarm is in feite het laatste (12 centimeter lange) stukje van de dikke darm.

-Het schaambeen (nummer 3) is een stuk bot dat aan de onderkant en voorkant van het bekken zit.

-Het zwellichaam (nummer 5) is een orgaan in de penis (nummer 4) dat zich kan vullen met bloed. Het zorgt ervoor dat de penis stijf wordt.

- De eikel (nummer 6) is glad, zacht en meestal rozerood van kleur. Krijg je een erectie, dan vullen de penis en de eikel zich met bloed. De eikel zwelt dan op en wordt donkerder (of roder). Over de eikel zit de voorhuid (nummer 7). Als je geboren wordt, zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel. Ergens tussen je 8e en 14e jaar gaat je voorhuid vanzelf loszitten.

-In de balzak (nummer 8) liggen de teelballen en de bijballen. In een teelbal (nummer 10) worden het mannelijk hormoon testosteron geproduceerd en de zaadcellen gemaakt. In de bijbal (nummer 9) worden de rijpe zaadcellen verzameld tot de eerstvolgende zaadlozing. Deze worden door zaadleiders (nummer 11) vanuit de bijbal naar de prostaat (nummer 12) vervoerd. Daar wordt er door de prostaat en de zaadblaasjes (nummer 13) het spermavocht geproduceerd. En dan vindt de zaadlozing plaats.

Penis diversiteit 

- Geen penis is hetzelfde, iedere penis is uniek. Toch vragen veel jongens en mannen zich af of hun penis wel 'normaal' is. En deze onzekerheid is vrijwel altijd overbodig.

- De belangrijkste taak van een penis is om bij een zaadlozing twee à drie miljoen spermatozoïden zo dicht mogelijk bij de baarmoeder te laten uitkomen.

- De gemiddelde grote van een penis van een volwassen Nederlandse man als hij stijf is, is vergelijkbaar met de afmeting van een snack-komkommer. Oftewel tussen de 10 tot 16 centimeter.