Menstruatie 

Invuloefening over tampons

Hieronder kun je checken of je opdracht 33 uit Tadoeboek goed hebt gedaan. 

Een tampon gebruik je inwendig. Alleen het touwtje is aan de buitenkant zichtbaar. De tampon werkt als een spons. Hij neemt het bloed op tot hij volledig vol zit. Je voelt een tampon niet, doordat hij op een plaats in je vagina zit waar geen gevoelszenuwen zijn. Je moet een tampon altijd op tijd verwisselen.


Hoe doe je een tampon in?

Het is in het begin even wennen, maar oefening baart kunst, en je kunt je echt vrijer bewegen, en hebt minder last van ongesteld zijn als je een tampon gebruikt. Maar hoe doe je dan zo’n tampon in? Tip: oefen de eerste keer met het inbrengen als je niet ongesteld bent, dan ben je relaxter want is het niet erg als het niet in 1 x lukt.

Stap 1: was je handen
Stap 2: haal de tampon uit de verpakking en trek het touwtje los, zodat het bungelt.
Stap 3: voel even met je vingers bij het gat waar hij in moet. Je kunt de eerste keer ook even je vulva bekijken bij een spiegel.

Stap 4: Ontspan, pak de tampon met wijsvinger en duim, en ga in een comfortabele houding te staan. (Bijv. met één been op de rand van het bad, of gehurkt, wat voor jou fijn is).
Stap 5: Schuif de tampon naar binnen. Net zo ver totdat je hem niet meer voelt. Het touwtje hangt nog naar buiten, en je kunt de tampon niet kwijtraken.
Stap 6: Als je nu kan bewegen en hem niet voelt, dan zit ‘ie’ goed. Kleed je aan en was je handen, et voilà.

Voel je bij stap 6 de tampon zitten, dan zit hij waarschijnlijk niet ver genoeg. Trek de tampon er dan uit, en probeer het opnieuw met een nieuwe tampon.


De ongestelde vragen 

Vind hier de antwoorden op de 'ongestelde vragen' bij opdracht 34 uit Tadoeboek. 

Kan je plassen met een tampon in? Ja zeker, want je tampon stop je vagina, en niet in je plasbuis. Dus dat zijn twee verschillende gaten. Je kunt dus prima een tampon doen in je vagina, dat gat zit wat meer onderaan bij de vulva, en dan alsnog uit het gaatje daarboven (de plasbuis) plassen. Wil je hier een beeld bij, blader dan nog even terug in dit boek naar opdracht 32. Want daar vind je een afbeelding van de vulva.

Verlies je op alle dagen van je menstruatie evenveel bloed? Nee, dat is niet waar, vaak aan het begin een beetje, dan wat meer, en op het einde ook nog maar een beetje. Een vrouw verliest gemiddeld 60 tot 80 milliliter bloed per menstruatie, dat is maar een klein kopje bloed, ongeveer zoveel als in een parfumflesje.

Voor het begin en het einde van je menstruatie, als je minder bloed verliest, kun je een inlegkruisje gebruiken. Dit is hetzelfde als een maandverband. Alleen een maandverband is een stuk dikker, en kan meer bloed opvangen.

Je zou kunnen zeggen, hoe meer bloed je verliest, hoe dikker maandverband je nodig hebt.

Let op, soms denk je hoe meer je bloed, hoe groter het maandverband, maar dat is niet waar. Als je maandverband te groot is, dan past het niet goed in je onderbroek, gaat het schuiven en jaa….. dan kun je juist gaan doorlekken.

Met tampons is het dus ook zo dat je een grotere tampon gebruikt als je meer bloed verliest, en een kleinere tampon op dagen dat je minder bloed verliest. De grote van de tampon zegt dus helemaal niets over de grote van de vagina.  Een vagina is stretchy en rekt dus mee, maak je geen zorgen. (Er kan namelijk ook een kind uit komen en vervolgens terug in zijn oude model keren 😉).
 

Hoe lang duurt een menstruatie dan ongeveer? Dat is per vrouw verschillend, maar gemiddeld duurt het 5 dagen per cyclus (maand). Zo hebben ze berekend dat een vrouw in haar leven zo’n gemiddeld 3000 dagen ongesteld is. So make it comfy voor jezelf! 😉 Daarnaast is het ook een dure hobby. Gewoon een pak tampons of maandverband, van zo’n 3 tot 6 euro per stuk (afhankelijk van de maat en het merk natuurlijk) valt misschien nog mee. Maar als je dan wil berekenen hoeveel je er nodig hebt, en wat dat kost op een mensenleven, dan schrik je wel. 

Berekening:

Hoeveel tampons/ maandverband gebruikt een vrouw ‘ongeveer’ per menstruatie? Gemiddeld 20 stuks. Want;
Maandverband verwissel je meestal om de 4 tot 6 uur (afhankelijk van het bloedverlies). Dus zo’n 4 maandverband per dag. De gemiddelde vrouw menstrueert ongeveer 5 dagen. Dus 5x4 = zo’n 20 stuks

Bij tampons gebruik je gemiddeld 4 tampons per dag wat bij een menstruatie van 5 dagen neerkomt op 20 stuks

100 tampons
Toen in 1983 voor het eerst een vrouw, Sally Ride mee de ruimte in ging, gaf NASA haar nog  kort voor vertrek 100 tampons mee, voor een space trip van 7 dagen. En ze vroegen haar toen, is dat wel genoeg? Ze wisten namelijk niet of dat genoeg was. Dit zijn dus de allerslimste mensen van het land, ze zijn letterlijk ‘Rocket Scientists’ en hadden geen idee.

De menstruatie cup al geprobeerd?

Wil je een goedkoop, duurzaam en gezonder alternatief voor tampons en maandverband?  Probeer de menstruatie cup!!!

Het lijkt vreemd, zo’n bekertje inbrengen, maar het is hygiënischer en prettiger in gebruik als je er éénmaal aan gewend bent.

De menstruatie cup is gemaakt van rubber of siliconen en lijkt een beetje op een bekertje met daaronder meestal een steeltje of een lusje.

Om hem in te brengen vouw je hem een beetje dubbel,   
                                                                                             zo --->   
In de rand van de cup zitten een paar gaatjes, en zodra de cup goed op zijn plek zit, zuigt de cup zich vacuüm aan de baarmoedermond.

Daardoor blijft de cup goed zitten en voel je er niets van tijdens het dragen.                                                    

De cup vangt 3X zoveel bloed op als de tampon.

De cup vangt gemiddeld 3 keer meer bloed op dan een tampons. Dus je kunt de cup over het algemeen 12 uur achter elkaar inlaten. Je doet hem dus ‘s ochtends in, en leegt hem ’s avonds weer als je terug komt van werk, of uit school.

Als je de cup wil verwijderen druk je een klein beetje in de cup, en dan laat deze los en kun je hem leegkiepen en uitspoelen. Vervolgens breng je hem weer opnieuw in

Goed voor het milieu én de portemonnee!!

De menstruatie cup is natuurlijk goed voor het milieu, maar de menstruatie cup is ook gezonder dan gewone tampons en maandverband, omdat het geen chemicaliën bevat.

Een tampon neemt niet alleen het bloed op, maar ook natuurlijk vocht. Hierdoor wordt het natuurlijke vaginale slijmvlies aangetast en is er kans op irritaties en infecties.

Maar de menstruatie cup vangt het bloed alleen op, hierdoor komen er geen nare luchtjes vrij en dit is beter voor de balans in je vagina.

Ook is de menstruatie cup goedkoper. In aanschaf is hij eerst iets duurder (tussen de 15 à 25 euro), maar na ongeveer 4 tot 8 maanden heb je de prijs al weer terug verdient als je het vergelijkt met de kosten van tampons en maandverband. En een menstruatie cup gaat wel 5 tot 10 jaar mee! Je kunt hem gewoon bij de drogist halen. Het is handig om er een speciale lotion bij aan te schaffen om je cup mee te kunnen reinigen.

Sommige merken cups verkopen verschillende maten, bijvoorbeeld één voor jonge meiden die nog niet bevallen zijn. En één voor vrouwen die wel al bevallen zijn. Dit heeft te maken met de bekkenbodemspieren, ben je nog niet bevallen dan kun je een wat kleinere cup gebruiken.

Andere herbruikbare menstruatieproducten...

Wil je wel duurzame producten gebruiken tijdens je menstruatie, maar ben je niet zo’n fan van het gebruik van tampons en/of cups, dan kun je ook nog menstruatie ondergoed en herbruikbare inlegkruisjes of maandverband proberen.

Menstruatie ondergoed draag je net als gewoon ondergoed. Ze zijn dus wasbaar, herbruikbaar en ze hebben een absorberend gedeelte dat het bloed opneemt.

Herbruikbare inlegkruisjes of maandverband kun je ook na gebruik uitwassen en opnieuw gebruiken. Vaak zitten er kleine knoopjes aan de zijkant, zodat je met de vleugels het verband vast kunt zetten om het kruis van je onderbroek.


Als je menstruatieklachten niet normaal zijn. 

85% van de vrouwen hebben pijn tijdens de menstruatie. In de meeste gevallen gaat het om buikkrampen, dit komt doordat de spiercellen van de baarmoeder zich samen trekken om het bloed en het uiteenvallende slijmvlies uit te stoten. Maar bij sommigen is de pijn zo erg dat ze niet normaal kunnen functioneren. Dit is niet normaal.
De meeste vrouwen denken dat de klachten ‘erbij horen’ maar als je zoveel last hebt van je menstruatie dat je niet normaal kunt functioneren, dan is het misschien een signaal dat je één van de onderstaande ziektes hebt, die menstruatie gerelateerd zijn.

PMS = premenstrueel syndroom en wordt gebruikt voor een verzameling van fysieke en emotionele symptomen die optreden voordat je ongesteld wordt. Voorbeelden van deze klachten zijn, gevoelige borsten, vermoeidheid, hoofd-, buik-, en rugpijn, vreetbuien. Maar het kan ook dat je je depressief voelt, je prikkelbaar of gespannen bent en nergens zin in hebt, of snel boos wordt. Bij PMS heb je last van deze klachten voordat je ongesteld wordt. Eenmaal ongesteld dan nemen de klachten vaak weer af.

HMB = Hevig menstrueel bloedverlies
Je verliest dan niet zo’n 2 à 3 eetlepels bloed per maand, maar zoveel bloed dat je steeds doorlekt en niet meer normaal kunt functioneren. Het wordt vaak veroorzaakt doordat de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron niet in balans is.

Endometriose = een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het groeit daar en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala aan klachten. Dit komt bij ongeveer 10% van alle vrouwen voor, maar omdat er nog niet veel over bekend is duurt het in Nederland vaak 7,4 jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

PMDD = premenstrual dysphoric disorder.  Je reageert dan anders op de gebruikelijke hormonale fluctuaties tijdens je cyclus. Het lijkt op PMS maar dan (een keer of 10) erger. Het meest kenmerkend zijn de psychische klachten die je functioneren beperken. Voorbeelden daarvan zijn depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vermoeidheid en verminderde interesse voor gewone activiteiten. Ook dit is vrij onbekend, toch komt het voor bij 1 op de 20 menstrueerders.

Belangrijk te onthouden, zijn jouw klachten zo heftig dat je niet normaal kunt functioneren tijdens je menstruatie, ga naar de dokter! 


All things period 

In onderstaande tekst vind je alle informatie om opdracht 37 uit Tadoeboek te kunnen maken.

Vroeg, of juist laat? De meeste meisjes in Nederland worden rond hun 12e of 13e jaar voor het eerst ongesteld. Sommige meisjes zijn al ongesteld als ze nog op de basisschool zitten. Als je de eerste uit de klas bent die ongesteld wordt kan dit vervelend zijn. Je kunt de andere meiden uit de klas niet om advies vragen, en op de basisschool zijn er vaak ook nog geen prullenbakken op de wc’s. Maar wat nou als iedereen om je heen al ongesteld is, maar jij nog steeds niet? Reacties als: “Oh, ben je nog niet ongesteld? Nou wees blij, je mist er niks aan!” zul je dan misschien horen. En ook al komen er veel ongemakken kijken bij een menstruatie. Als jij de laatste bent die er over mee kan praten is dat ook weer irritant. 

Doorlekken, oeps!  Als je gaat rondvragen ontdek je dat iedereen dit wel eens is overkomen.  Doorlekken! Het is verschrikkelijk. Je wil het liefst douchen, omkleden of terplekke verdwijnen. Probeer te relativeren. Voor jezelf ben je vaak veel strenger dan voor een ander. Wanneer iemand anders is doorgelekt heb je daar begrip voor en denk je waarschijnlijk: ze hoeft zich niet te schamen, ze kan er immers niets aan doen. Maar overkomt het jezelf wil je het liefst door de grond zakken van schaamte. Dit is niet nodig!  Wees aardig voor jezelf, help elkaar en schaam je niet. 

 

Tips:
- vervang of verschoon je maandverband, tampons of menstruatiecup wat vaker op zwaardere dagen wanneer je meer bloed verliest. Zo voorkom je dat je doorlekt.

- Geen maandverband of tampons bij je? Vraag of je van iemand een tampon of maandverband mag 'lenen'. Het is een ongeschreven regel dat vrouwen elkaar helpen indien nodig. 

- Doorgelekt? Gebruik een vest of trui die je even om je middel kunt knopen. Vraag of je je even mag omkleden.

- Was bloedvlekken er zo snel mogelijk uit met koud water, want in warm water stollen de eiwitten die in bloed zitten en gaan de vlekken er juist moeilijker uit.

Kan je een tampon ‘kwijt raken’ in je vagina?
Nee! Gelukkig is dat biologisch gezien niet mogelijk. De vagina is een zo goed als afgesloten ruimte, en de baarmoedermond opening is veel te klein voor een tampon om door heen te kunnen (tenzij je aan het bevallen bent, maar dan draag je geen tampon 😉 want dan ben je überhaupt 9 maanden niet ongesteld.)

Dat betekent niet dat een tampon niet even ‘vast’ kan zitten. Want soms kan het touwtje losraken of doet iemand per ongeluk een nieuwe tampon in, terwijl ze de vorige er vergeet uit te halen. Als je denkt dat je tampon er niet uit kan, blijf rustig, ga in een gehurkte positie zitten, en zoek met je vingers naar de tampon.