Seks

Hieronder vind je allerlei dingen over 'seks'. Scroll naar beneden voor alle artikelen of klik op de afbeeldingen hieronder: 

Wat is seks? 

Seks is meer dan p in v

voorspel vs. voorgerecht. 

Doet de 1e keer 'seks' pijn? 

Wanneer ben je klaar om seks te hebben? 

Komt sexting veel voor?

werkboekje Sexed

Voor het nieuwe vak dat we bij ons op school aanbieden 'Ontmoeten & Verbinden' mocht ik het werkboekje voor periode 3 maken. Deze periode staat alles in het teken van relaties en seksualiteit. Wat een feest om daar een lessenreeks bij te maken.

Met trots hier dus het werkboekje. Het bevat informatie, opdrachten maar ook quizzen, puzzels en spelletjes. Alles wat ik belangrijk vind rond positieve en inclusieve seksuele vorming komt hier samen met de illustraties die ik door de jaren heen  heb ontworpen. Ik ben enorm tevreden met het eindresultaat! 

Wil je weten hoe het boekje er van binnen uit ziet? Check mijn Insta pagina 

Lees meer »

Sexting

Komt sexting veel voor? 

3,5% van de Nederlandse middelbare scholieren doet aan sexting: het versturen van seksueel getinte berichten, foto’ s of filmpjes via het internet. 

Dus dat is zo ongeveer 1 leerling per klas.

Deze cijfers komen van VPNGids.nl die dit concludeerde op basis van de meest recente sexting-cijfers van de GGD en het CBS. 

Het lijkt erop dat meisjes iets vaker sexten (3,7%) dan jongens (3,2%) en ook per opleidingsniveau zijn er wat verschillen. Onder de vmbo leerlingen stuurt 1 op de 23 leerlingen seksueel getinte berichtjes of foto’ s, terwijl op de havo 1 op de 32 leerlingen dat doet, en op het vwo slechts 1 op de 50. 

 

Lees meer »

Wanneer ben je klaar om 'seks' te hebben?

Wanneer ben je klaar bent voor seks (of dat dan penis in vagina is, of welke andere vorm van seks dan ook)?  Dat is voor iedereen verschillend. Vind je iemand leuk, voel je je op je gemak bij die persoon en durf je het aan om met die persoon te zoenen, strelen of misschien nog wel meer… ? Dan kan het fijn zijn omdat met de persoon in kwestie uit te proberen.

Zorg wel altijd dat je er zeker van bent dat de ander dat ook ziet zitten om met jou te doen. Dat kun je gewoon vragen! Is natuurlijk heel spannend, maar als je het nog niet eens durft te vragen, ben je er ook nog niet klaar voor om het te doen.

Lees meer »

Waterglijbaan zonder water

Doet de eerste keer seks (als in penis in vagina) pijn?

Deze vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden, want dat kan voor iedereen verschillend zijn. Seks kan heel fijn zijn als je je op je gemak voelt bij de ander, en als je je kunt ontspannen. Maar de kans is groot dat je best zenuwachtig bent zo’n eerste keer, en dat je je daarom wat minder goed kan ontspannen. Dit is volkomen normaal.

Wees eerlijk, zeg tegen je partner dat je het spannend vindt. De kans is groot dat je niet de enige bent die dit spannend vindt. Je hoeft je daar ook helemaal niet voor te schamen.

Lees meer »

Voorspel vs. Voorgerecht

Soms noemen mensen alle andere seksuele handelingen om de ‘penis in vagina’ seks heen ook wel ‘voorspel’. Dit is eigenlijk geen handige benaming. Je kunt het een beetje vergelijken met het ‘voorgerecht’. 

Lees meer »

Seks is meer dan 'penis in vagina'

Waarom is het nou belangrijk dat je blik op het begrip ‘seks’ verruimt?

Seks als in ‘penis in vagina’ is natuurlijk belangrijk voor de voortplanting. Want op die manier kun je kinderen maken. Maar in de meeste gevallen zul je geen seks hebben omdat je kinderen wil maken. In de meeste gevallen hebben mensen seks omdat ze dat lekker vinden.

Lees meer »

Wat is seks?

Seks, neuken, vrijen… Zoveel woorden en zoveel verschillende interpretaties. Want wat is nu eigenlijk allemaal seks?

Bij seks denken de meeste mensen aan ‘penetratie’ oftewel wanneer de penis in de vagina gaat. Maar dat zou dan ook meteen betekenen dat twee mensen van hetzelfde geslacht nooit samen seks kunnen hebben.  Onzin natuurlijk. Want seks is zoveel meer dan alleen ‘penis in vagina’.

Lees meer »