Zoen feitjes

Gepubliceerd op 5 juli 2022 om 14:16

Zoenen is goed voor je, maar waarom eigenlijk? Lees hier over allerlei 'zoen-feitjes': 

Zoenen ontspant: 

Omdat er tijdens een kus in het brein serotonine, dopamine en endorfine vrijkomen helpt zoenen tegen stress. Deze stoffen zorgen ervoor dat een zoen fijn en verslavend is. Plus het stresshormoon cortisol neemt tijdens het zoenen juist af. Een prima manier om je te ontspannen dus. 

Zoenen versterkt je immuunsysteem: 

Een natte kus stelt je bloot aan de bacterieën van iemand anders. (aan zo'n 80 miljoen bacteriën gedurende een zoen van 10 seconden). Zo krijg je steeds meer verschillende bacteriesoorten in je mond. Hoe meer soorten hoe beter je afweer. Dus zoenen versterkt je immuunsysteem. 

Je beschermt je tanden: 

Door te zoenen maak je meer speeksel aan. En daarmee verklein je de kans op gaatjes of andere tandproblemen. 

Je verbrandt veel energie met zoenen:  

Door zoenen gaat je hartslag omhoog en hierdoor wordt je vetverbranding zelfs verdubbeld. 

De eerste zoen: 

Wist je dat de helft van de jongeren voor het eerst tongzoenden op de gemiddelde leeftijd van 15,8 jaar? (in 2017 volgens het onderzoek 'Seks onder je 25e' van Rutgers). 

workout : 

Door passievol te zoenen komen vierendertig spieren in je gezicht in actie, en maar liefst 146 spieren in je lichaam gaan aan het werk. De belangrijkste ‘zoenspier’ is de orbicularis oris. Dat is de spier waarmee je je lippen tuit.

1 minuut tongzoenen is goed voor zo’n 26 verbrande calorieën.

Zoenangst en zoenwetenschap : 

Er bestaan mensen die ontzettend bang zijn om te zoenen, of gezoend te worden. Ze hebben last van filemafobie.

Er bestaan ook wetenschappers die zich alleen maar met zoenen bezig houden. Het zijn filematologen, oftewel professoren in de filematologie of zoenwetenschap. Ze bestuderen waar zoenen vandaan komt, welke soorten zoenen er allemaal bestaan, maar ook waarom mensen eigenlijk zoenen. En hoe het komt dat er in sommige culturen wel wordt gezoend, en in andere culturen juist weer niet.

 

Zoenen dieren ook? 

Alleen mensen en bonobo’s tongzoenen. Wetenschappers vermoeden dat het tongzoenen bij de mens is ontstaan als een manier van voeden. 

Want wat doe je als je baby nog geen tanden heeft om te kauwen, en je in een tijd leeft waarin er nog geen vork bestaat om eten te prakken?  Moeders kauwden het eten in de oertijd waarschijnlijk fijn voor hun baby. En drukte het voorgekauwde voedsel op de lippen van het kindje. Verschillende diersoorten zoals bijv. de pinguïns doen dit nog steeds op deze manier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.