de Bikini

Het is vandaag Internationale Bikini Dag.

Door wie de bikini is uitgevonden is niet helemaal duidelijk, want zowel Jacques Heim, een modeontwerper als Louis Réard, een Parijse werktuigbouwkundige ontwikkelden een tweedelig badpak die (gedeeltelijk) de navel toonde.

Heim bracht zijn ontwerp al in 1932 op de markt, maar de vrouwen waren toen nog niet helemaal klaar voor zijn tweedelige badpak.

Louis Réard, die in het jaar 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder overnam bedacht dus ook een tweedelig badpak, en ook hij kreeg veel kritiek omdat men het in de jaren ’30 en ’40 nog veel te onomstreden vond dat een vrouw zoveel bloot zou vertonen. Men was gewend dat vrouwen hun lichaam bedekten met lange zwempakken dus dit ontwerp waarbij het vrouwelijk lichaam zichtbaar was werd verboden in sommige landen, en het Vaticaan noemde het immoreel. Er was dan ook eerst geen enkel model dat zijn ontwerp wilde showen.

Uiteindelijk kreeg Louis Réard de 19 jarige naakt-danseres Michelline Bernardini bereid om zijn ‘bikini’ te dragen.

Vanwaar de naam Bikini?
Réard wilde voor zijn ontwerp een naam hebben die bij de mensen zou blijven hangen. En een paar dagen voor zijn lancering stond Bikini Atoll, een eiland in de Stille Zuidzee volop in het nieuws vanwege de kernproeven die daar werden uitgevoerd. Réard besloot zijn creatie daarom ‘Bikini’ te noemen, want hij hoopte dat zijn ontwerp zou inslaan als een bom.  En dat deed het!

De bikini werd voor het eerst gepresenteerd op 5 juli 1946, dus vandaar dat het ook op 5 juli Internationale Bikini Dag is.

Men vond de bikini in eerste instantie obsceen en pervers, maar mannen bleken de bikini wel te waarderen, want zo konden ze de prachtige vrouwen eens vanuit een ander licht bekijken. Met name de Hollywood sterren hebben de bikini populair gemaakt, doordat zij ze droegen werd het een hit.

En dat er uiteindelijk veel fans waren van het nieuwe kledingstuk bleek wel, want  Réard ontving maar liefst meer dan vijftigduizend fanbrieven.

Toch blijkt niet iedereen even fan van de bikini.
Want de grootste zomerangst van 73% van de vrouwen is… in bikini verschijnen! 11% van de vrouwen gaat om die reden liever niet op vakantie naar het strand.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.