Fun to watch: 

Deze films, series of videoclips zijn erg leuk! 

Gewoon. Bloot.

Nog voor de eerste uitzending was er al veel ophef over het programma. De SGP wilde de uitzending voorkomen en was zelfs een petitie gestart tegen het programma.

Maar toen ik las waarom NTR in samenwerking met Rutgers dit programma maakte wist ik al, dit wordt vast en zeker fantastisch. En niets was minder waar.

Het programma begint meteen met een waarschuwing, met grote letters in beeld. “Let op, binnen enkele minuten zijn in dit programma blote lichamen te zien.” Dus in plaats van een petitie starten tegen het programma kun je het nu ook gewoon uitzetten. Maar ik zou blijven kijken, want het zit enorm goed in elkaar.

De presentator ‘Edson da Graça’ weet de kinderen enorm op hun gemak te stellen, ze kunnen tussendoor steeds aangeven of ze ok zijn, en hij is grappig en presenteert het heel leuk.

De kinderen mogen vragen stellen aan de naakt modellen en vervolgens volgen er stellingen die beantwoord moeten worden met waar/niet waar. De openheid en nieuwsgierigheid van de kinderen heeft iets moois en aandoenlijks. Het programma gaat op géén enkele manier over seks. Het gaat gewoon over bloot. En het feit dat volwassen mensen bloot direct seksualiseren geeft juist aan waarom het hard nodig is dat zulke programma’s worden uitgezonden.

Meer gewone blote lichamen = positiever zelfbeeld

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Daarnaast is dit programma ook nog eens divers en inclusief.

Kortom voor kinderen enorm leerzaam, maar ik heb ook wat geleerd van de eerste aflevering. Namelijk dat slechts 2% van de hele wereldbevolking blauwe ogen heeft. En dat het voor groep 7/8 leerlingen eigenlijk heel gewoon is om blote lichamen te zien.

Ik las dat de reacties vooraf aan de uitzending echt veel te ver gingen en dat Da Graça en zijn gezin zelfs doodsbedreigingen hadden ontvangen! Dat vind ik echt zo verdrietig om te horen. Daarom een shout out naar Edson da Graça en alle makers en deelnemers van Gewoon.Bloot.  
Jullie hebben echt een heel goed programma neergezet!!


De Dokter Corrie Show 

Maart is de maand van de leuke seks, maar afgelopen week was ook de week van de Lentekriebels.

De week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven dan een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Op de basisschool van mijn kinderen pakken ze dit ontzettend leuk aan.
Zo werd er over diverse soorten gezinssamenstellingen gesproken in groep 3 (Ze leerden dat er soms gezinnen zijn met twee moeders, soms met twee vaders, soms alleen een vader of moeder en soms zijn ouders gescheiden. Ieder gezin ziet er anders uit.) En vervolgens moesten de kinderen de samenstelling van hun eigen gezin tekenen in een huisje;  “Mijn thuis”.

We willen ook Lentekriebels op de middelbare school! 

Ik vind het erg goed hoe ze op de basisschool structureel aandacht besteden aan seksuele vorming. School communiceert hierover naar de ouders en laat zien hoe de doorlopende leerlijn invulling krijgt per leerjaar. Deze doorlopende leerlijn mist nog in het middelbare onderwijs. Daar is eigenlijk voor alle leerlingen alleen aandacht voor seksuele vorming/voorlichting in leerjaar 2, bij het vak Mens & Natuur (dat is het overkoepelende vak waar ‘biologie’ ook onder valt). Daarnaast komt het misschien nog wel later aan bod bij biologie (in de bovenbouw) maar dat is dan alleen voor de leerlingen die het vak biologie hebben gekozen in hun profiel.

Dit betekent dus dat je op 13 jarige leeftijd bij het hoofdstuk ‘Voortplanting’ wel wat leert in het kader van seksuele voorlichting, maar dit is vooral de technische kant van seks (voortplanting, lichamelijke ontwikkeling in de puberteit, soa’s &safe seks) en hier is nog te weinig aandacht voor de plezierige kant van seks, het aangeven en respecteren van wensen en grenzen, de sociale aspecten van seksualiteit en seksuele diversiteit. 

Ook op de middelbare school is het wenselijk om structureel aandacht te besteden aan seksuele vorming. En dit hoeft niet alleen bij Biologie of Mens & Natuur te gebeuren. Dit kan eigenlijk bij alle vakken aan bod komen, maar ook bijvoorbeeld tijdens de mentorles.

Daarom pleit ik voor Lentekriebels op de middelbare school!

I love Dokter Corrie! 

In het kader van de week van de Lentekriebels werden de uitzendingen van de Dokter Corrie Show herhaald. Dit is een hilarische tv-show waarin Martine Sandifort Dokter Corrie speelt, waarin ze gekleed in witte doktersjas iedere aflevering een ander thema behandelt met betrekking tot seksualiteit. Dit doet ze met humor, zonder schaamte en op zeer ludieke wijze.

De NTR zond dit programmaonderdeel voor het eerst uit als hulpmiddel bij de vanaf december 2012 in het basisonderwijs verplichte lessen over seksualiteit.

De uitzendingen leidden in eerste instantie tot veel media-aandacht in kranten en op tv. Er werden zelfs Kamervragen gesteld door de ChristenUnie en een aantal christelijke scholen beëindigde het kijken naar de uitzending van het Schooltv-Weekjournaal na klachten van ouders.

Maar gelukkig kreeg Dokter Corrie in het voorjaar van 2015 haar eigen programma in het kinderblok Zapp van de NPO. Deze afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar, en die zijn fantastisch! Daarnaast gaat Dokter Corrie met haar tijd mee, want ze is ook te vinden op Tiktok, ze heeft haar eigen podcast over ‘Eerste keren’ en ze heeft ook een ‘Seksvragenknutselrubriek’ waarin ze bijvoorbeeld d.m.v. origami een vagina in elkaar vouwt en vervolgens uitlegt hoe de vulva, clitoris en vagina in elkaar steken. Je snapt het al… I love Dokter Corrie!!!