Gewoon. Bloot.

Nog voor de eerste uitzending was er al veel ophef over het programma. De SGP wilde de uitzending voorkomen en was zelfs een petitie gestart tegen het programma.

Maar toen ik las waarom NTR in samenwerking met Rutgers dit programma maakte wist ik al, dit wordt vast en zeker fantastisch. En niets was minder waar.

Het programma begint meteen met een waarschuwing, met grote letters in beeld. “Let op, binnen enkele minuten zijn in dit programma blote lichamen te zien.” Dus in plaats van een petitie starten tegen het programma kun je het nu ook gewoon uitzetten. Maar ik zou blijven kijken, want het zit enorm goed in elkaar.

De presentator ‘Edson da Graça’ weet de kinderen enorm op hun gemak te stellen, ze kunnen tussendoor steeds aangeven of ze ok zijn, en hij is grappig en presenteert het heel leuk.

De kinderen mogen vragen stellen aan de naakt modellen en vervolgens volgen er stellingen die beantwoord moeten worden met waar/niet waar. De openheid en nieuwsgierigheid van de kinderen heeft iets moois en aandoenlijks. Het programma gaat op géén enkele manier over seks. Het gaat gewoon over bloot. En het feit dat volwassen mensen bloot direct seksualiseren geeft juist aan waarom het hard nodig is dat zulke programma’s worden uitgezonden.

Meer gewone blote lichamen = positiever zelfbeeld

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Daarnaast is dit programma ook nog eens divers en inclusief.

Kortom voor kinderen enorm leerzaam, maar ik heb ook wat geleerd van de eerste aflevering. Namelijk dat slechts 2% van de hele wereldbevolking blauwe ogen heeft. En dat het voor groep 7/8 leerlingen eigenlijk heel gewoon is om blote lichamen te zien.

Ik las dat de reacties vooraf aan de uitzending echt veel te ver gingen en dat Da Graça en zijn gezin zelfs doodsbedreigingen hadden ontvangen! Dat vind ik echt zo verdrietig om te horen. Daarom een shout out naar Edson da Graça en alle makers en deelnemers van Gewoon.Bloot.  
Jullie hebben echt een heel goed programma neergezet!!

 

door: Proud2bfem 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.