Ellen Laan

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 10:00

Naar aanleiding van Nationale complimentendag wil ik graag een aantal van mijn favoriete feministen in het zonnetje zetten.

Ik begin daarom met een eerbetoon aan de feminist die mijn leven heeft veranderd : Ellen Laan.

Hoe oud was jij toen je leerde hoe de clitoris er in zijn geheel uit ziet?

Ik was 36 toen ik dat leerde van Ellen Laan. Bij toeval kwam ik 10 mei 2019 terecht op het symposium ‘De eerste keer’. Dit werd georganiseerd ter gelegenheid van de 1ste verjaardag van Seksueel Welzijn Nederland. Ze vierden dit bij mij in de buurt, ik was nieuwsgierig en dacht laat ik eens gaan kijken.

Eenmaal daar aangekomen was ik positief verrast door de strijdlust van alle mensen die ik daar aan het woord hoorde (o.a. Bregje Spaans, Susan Meijburg en Sabine Meulenbeld.  Ze wilden zich inzetten om elke klas clitkundig te maken, de orgasmekloof te dichten en streefden naar gelijkheid in genot.

Maar de lezing van Ellen veranderde mijn leven. Ik leerde hoe de clitoris eruit zag. Ik was in shock, waarom leerde ik dit eigenlijk nu pas, hoe kwam het dat ik de vorm van dit orgaan nog nooit eerder gezien had?

Dat vaginale orgasmes bij vrouwen niet bestaan, dat ons seksueel plezier te danken is aan de clitoris en dat het logisch is dat de vagina niet zo gevoelig is (want het is immers een baringskanaal), het was voor mij een hele openbaring.

Ik begreep eigenlijk ook direct hoe het kwam dat ik daar nooit eerder iets over geleerd had, want de clitoris stond nog niet in de biologieboeken, maar er was ook te weinig aandacht voor seksuele vorming op de middelbare scholen en voor veel mensen is praten over seks nog altijd een taboe.

Seksueel Welzijn Nederland 

Ik vond het enorm bevrijdend om te zien hoe ze bij Seksueel Welzijn Nederland, de stichting die is opgericht door Ellen Laan zich inzetten voor meer gelijkheid tussen de lakens. Sinds die dag raakte ik geïnspireerd om me in te zetten voor positieve en inclusieve seksuele vorming voor jongeren. En doe ik mijn best om een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk mensen clitkundig te maken.
Ik ben dan ook enorm trots op het feit dat ik inmiddels deel uit mag maken van de SWN-gemeenschap, hierbij hoop ik te mogen bijdragen aan het voortzetten van Ellen’s belangrijke sekspositieve boodschap.

Wil je ook lid worden van de SWN-gemeenschap? Ga naar seksueelwelzijn.nl en sluit je aan! Of volg SWN op instagram @seksueelwelzijn

Ik vind het enorm verdrietig dat Ellen Laan onlangs op veel te jonge leeftijd is overleden. Naast de oprichtster van Seksueel Welzijn Nederland was Ellen ook seksuoloog en GZ-psycholoog. Ze deed baanbrekend onderzoek naar de seksbeleving van vrouwen en streed tot haar einde voor meer gelijkheid tussen de lakens.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.