Queer baby

Queer baby, alles wat je wilt weten over gender en seksualiteit als je jong bent. 

Het is juni pridemonth, en dat is een mooie gelegenheid om dit mooie queer pareltje in het zonnetje te zetten. “Queer Baby” is geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, ook wel bekend als de ‘Damn Honeys’.  Maar niet alleen zij komen aan het woord, het boek kwam tot stand dankzij de verhalen en ervaringen van heel veel bekende queer people. 

Ze bespreken verschillende onderwerpen vanuit hun perspectief en door zoveel ervaringsdeskundigen aan het woord te laten is het een rijk boek geworden dat lekker wegleest.

In dit boek lees je o.a. wat voor én nadelen kunnen zijn van het gebruiken van ‘labels’. Maar ook over de beruchte kast en of je er beter uit kunt stappen of in kunt blijven zitten. En wat je kunt doen als je omgeving niet zo fijn reageert.

Ben je queer* of ken je iemand die queer** is, dan is dit een interessant boek om te lezen. (*wat ‘Queer’ precies is lees je hieronder. ** iedereen kent wel iemand die queer is) Want in dit boek staat gewoon alles wat je wilt weten over gender en seksualiteit als je jong bent.

En als je twijfelt: Wat ben ik? Wie ben ik? HELP! Geen paniek. Twijfel is oké en voor veel queer mensen is het onderdeel (geweest) van hun zoektocht naar wie ze zijn. Twijfel wordt gecreëerd door hetero-en cis normativiteit: je bent hetero en/of cis tot het tegendeel is bewezen met harde feiten. En dat is stom!

 

Deel dit boek uit op school!

Gratis tip van mij 😉: Ken je iemand die twijfelt? Doe die persoon dan dit boekje cadeau. Je kunt het vergelijken met een warm bad voor queer mensen.

Op de school waar ik werk hebben we een aantal exemplaren in de docentenbieb. Dus kunnen docenten dit boek ook aan leerlingen uitlenen als ze denken, die kan wel een warm queer bad gebruiken. Of de docenten kunnen het zelf lezen, zodat ze er zelf nog iets van kunnen opsteken en zo anderen beter leren begrijpen.

p.s. Queer betekent letterlijk 'vreemd' of 'ongebruikelijk'. Maar wordt vooral bedoeld als een term voor iedereen die buiten de 'hokjes' van hetero en/of cisgender valt. 

Queer is eigenlijk een parapluterm voor iedereen binnen het LHBTIQ+ spectrum. Sommigen gebruiken het ook wel om zichzelf te beschrijven als 'queer'. Wat ze daar dan precies mee bedoelen kun je het beste aan de persoon zelf vragen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.