Mijn Insta favorieten: 

Hier vind je mijn Insta favorieten, inspirerende accounts waar ik veel van geleerd heb. 


Mignon Nusteling 

De laatste tijd dacht ik veel na over wie volg ik nu eigenlijk op Instagram, en waarom?  En @mignonnus volg ik al een paar jaar, en ik word altijd zo blij van haar verhalen op mijn tijdlijn.

Om te beginnen vind ik haar werk erg mooi, ik ben fan van haar werk op Studio Stout. Maar ik vind het vooral fantastisch hoe ze dagelijkse voorwerpen weergeeft waar een compleet verhaal achter zit.

Zo vertelde ze ooit een mooi verhaal over hoe de tompouce voor haar symbool staat voor persoonlijke groei. Dus nu denk ik sindsdien bij tompoucen aan Mignon, maar eigenlijk ook bij bevers, raketjes, clowns én natuurlijk Dordrecht. 

 

Ik vind het knap hoe ze kunst vertaald tot iets begrijpelijks en herkenbaars. Zo maakt ze kunst kaarten waarmee ze iedere maand met een afbeelding en een toegankelijke tekst een concept uitlegt. 

En door middel van kunst zet ze negatieve dingen om tot iets positiefs. Zo maakte ze ooit tegeltjes met daarop de negatieve reacties en opmerkingen die ze via social media had ontvangen.

Ik heb gewoon enorm veel van haar geleerd, of het nou over kunst, autisme, suppen, Dordrecht of bevers ging, het is altijd amusant en leerzaam. Dus daarom een shout out naar Mignon!!! 


Tijn de Jong  @tijnblijftzacht 

Tijn de Jong is activist en theatermaker. Hij deelt op Instagram open zijn ervaringen met discriminatie, zijn transitie en zijn blik op zijn veranderende lichaam.

In deze toch al harde wereld zijn de mooie eigenschappen zoals empathie en zachtheid van Tijn er een paar die ik enorm kan waarderen.

Voor mij is Tijn één van mijn favoriete feministen omdat ik veel bewondering heb voor de positieve plek die hij weet te creëren op Instagram. Met zijn ‘dailyqueerreminders’ biedt hij veiligheid.  En ik heb veel van hem geleerd over gender en seksualiteit en het binaire systeem. Daarom bij deze een compliment voor @tijnblijftzacht !! En dus een absolute volgtip wat mij betreft.

En dan sluit ik graag nog af met deze wijze woorden van Tijn:

‘Feminisme is voor iedereen, daar hoef je geen vrouw voor te zijn.’ 


De Damn Honey's 

Ik ben enorm dol op het werk van @marielotte en @nydiavanvoorthuizen van het feministische boek, podcast en platform Damn, Honey.

Ergens in de zomer van 2019 toen ik casual door de bieb van van Leidsche Rijn liep te slenteren, op zoek naar wat prettig leesvoer voor de zomervakantie stuitte ik op de kleurrijke cover van het boekje ‘Damn, Honey’. De fijne illustratie (getekend door @mignonnus leerde ik later) trok mijn aandacht en de ondertitel “Een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt.” maakte dat ik dit boekje wel moest lenen!

En het was life changing! Bij eigenlijk alles wat erin stond dacht ik: Hè heh! Eindelijk!!

Waarom heb ik dit boekje niet kunnen lezen toen ik zelf puber was? Damn, Honey is namelijk een pamflat over onder andere body positivity, catcalling, masturberen, seks, grensoverschrijdend gedrag en nog veel meer. Het las zo lekker weg, ik vond het jammer dat ik het zo snel uit had.

Maar gelukkig bleef het niet bij alleen dit dunne pamflet want ze hebben ook een podcast. Hierin spreken ze samen met interessante gasten over alle shit waar je als vrouw van tegenwoordig moet dealen.

Als echte fan was ik ook bij het feest voor de boeklancering van hun 2e boek in Sexyland waar ik Marie Lotte en Nydia voor het eerst ontmoette. Maar ze zijn zelfs bij mij op school geweest!

Want het liefst laat ik zoveel mogelijk leerlingen hun boeken lezen. Ik was dan ook zo blij dat ze een nieuw pamflat uitbrachtten ‘Yes Baby!’, dat speciaal voor scholieren was geschreven. Ik nam contact op met hun uitgeverij Blossom books en vroeg of ik de lesbrief erbij mocht maken. Dat mocht, en de Damn Honeys kwamen zelfs bij ons langs op school om een gastles te geven en hun boeken te signeren.

Het vervolg op ‘Yes, Baby’  Queer Baby genaamd, dat gaat over anything queer hebben we uitgedeeld aan al onze GSA leden bij ons op school. Want dat is ook weer zo’n fijn boek geworden.

En dan heb ik het nog niet eens over ‘Damn Horny’ gehad. Dat hebben deze dames ook uitgebracht en is veruit het meest inclusieve sekspositieve boek vol hete verhalen dat ik ooit heb gelezen.

Mocht je nog nooit van de Damn Honeys hebben gehoord, ga ze dan volgen, luister hun podcast en lees hun boeken. Of niet, zelf weten, maar… daar ga je geen spijt van krijgen!  Ze hebben me enorm geïnspireerd en ik heb zo veel van deze fantastische feministen geleerd.

Op deze website vind je ook een recensie van hun boek ‘Yes baby’ en kun je het interview beluisteren dat ik met ze hield toen ze bij me op bezoek waren op het Amadeus lyceum.


Heather Chelan oftewel : @Hebontheweb 

De eerste keer dat ik Heather Chelan voorbij zag komen op insta was toen ze zong: “We need pockets please!  Women carry things …..” en daar herkende ik me meteen in! Ik was meteen enthousiast want haar liedje was zo grappig. Maar toen ik ontdekte dat ze zelfs een liedje over de Clitoris had gemaakt was ik een nog grotere fan.

Deze singer-songwriter is geboren in Seattle en vaak te vinden in London. Op insta posts ze korte catchy tracks met vaak een belangrijke boodschap. Ze fleurt mijn Insta tijdlijn op en motiveert me met haar grappige liedjes. Dus laat ik dit bericht dan ook afsluiten met één van haar spot-on one-liners: “Sucking at somthing’s the first step at being sorta good at something.”