Lancering van 'de menstruatieles'!!

Gepubliceerd op 15 december 2019 om 23:29

Afgelopen week mocht ik in mijn team van collega docenten de menstruatie les introduceren. Het doel was om ze een deel van de les te laten ervaren zoals ik die ook had voorbereid voor de leerlingen in de 2e en 3e klas van de middelbare school. En ik wilde ze laten zien waarom er rondom menstruatie nog altijd een taboe ligt, en hoe je die in de klas kunt doorbreken. 

Ik werk samen met een student die onderzoek doet naar hoe je seksualiteit (en aanverwante onderwerpen waarop nog taboe berust, zoals menstruatie) bespreekbaar kunt maken in de klas. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren hun seksuele voorlichting vaak een onvoldoende geven omdat het 'ongemakkelijk' is en te weinig gaat over de leuke kanten van seks.  (uitkomst van onderzoek #kutvoorlichting) 

Onze oplossing is daarom om seksuele vorming breder te laten dragen op school door niet alleen docenten biologie of M&N, maar ook door mentoren. En door deze mentoren ook praktische werkvormen aan te bieden die ze kunnen gebruiken als handvatten in de les om seksualiteit of zoals ook in dit geval menstruatie bespreekbaar te maken. 

De werkvormen die ik bedacht had voor deze menstruatie les waren vooral luchtig, grappig en niet al te serieus. Mijn collega's reageerden er gelukkig enthousiast op. Er kwamen zelfs nog creatieve ideeën om deze les breder te dragen door leerlingen bijv. bij beeldend een kunstwerk te laten maken van maandverband en tampons. Ik vond het geweldig dat collega's meedachten en het zinvol vonden om deze les te gaan draaien in de mentorles. Begin 2020 nemen we de lessen af en introduceren we ook 'de rode doos' bij de leerlingen.  

 

Wil je zelf ook graag lesmateriaal ontvangen om dit onderwerp bespreekbaar te maken in de klas?  Dat kan! Neem contact met me op proud2bfem@gmail.com 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.