My favorites : 

Hier vind je mijn favoriete boeken, magazines en artikelen waarvan ik denk dat ze de moeite zijn om te delen!

Scroll naar beneden om de volledige artikelen te lezen, of klik op de afbeeldingen hieronder. 


100 antwoorden bij seksuele opvoeding, van Belle Barbé 

 

Nu ik gecertificeerd vlaggensysteem trainer ben wilde ik me wat meer verdiepen in welk gedrag 'normaal' is  oftewel passend bij de leeftijd, als het gaat om seksualiteit. En het boek van Belle Barbé is hier uitermate geschikt voor. 

 

Naast dat het allerlei nuttige info bevat over de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12, staat er ook per leeftijdscategorie een overzicht van de meest gestelde vragen door kinderen én ouders. 

 

Een aantal voorbeelden van vragen uit dit boek zijn... 

- Wanneer beginnen kinderen met masturberen op een seksuele manier? 

- Mijn kind tekent de hele dag piemels, is dit wel normaal? 

- Beginnen meiden steeds jonger te menstrueren? 

- Vertel ik mijn kind op deze leeftijd niet al snel te veel? 

Maar zoals de titel al doet vermoeden zijn er wel 100 vragen die Belle beantwoordt in dit boek, en dat alles op luchtige en uiterst plezierige toon. Dit boek is informatief en leuk om te lezen. Een leestip voor iedereen die kinderen heeft of er mee werkt. 

 


Queer baby

Queer baby, alles wat je wilt weten over gender en seksualiteit als je jong bent.

Het is juni pridemonth, en dat is een mooie gelegenheid om dit mooie queer pareltje in het zonnetje te zetten. “Queer Baby” is geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, ook wel bekend als de ‘Damn Honeys’.  Maar niet alleen zij komen aan het woord, het boek kwam tot stand dankzij de verhalen en ervaringen van heel veel bekende queer people. 

Lees meer »

Vlam magazine 

Een prachtig magazine waarin alles met betrekking tot relaties, intimiteit en seksualiteit op een eerlijke manier tot z'n recht komt. 

Toen vorig jaar de eerste editie van Vlam magazine uit kwam was ik eigenlijk al direct fan. Want in dit magazine maken ze seksualiteit bespreekbaar op een prikkelende manier, en voor iedereen. 

Met steeds verschillende gastredacteuren maken ze alle onderwerpen bespreekbaar. Van menopauze, tot sexting, tot sextoys, tot swingen en bloot. Daarnaast ziet het hele magazine er ook nog eens enorm fancy uit, als een chique glossy, met mooie foto's en prachtige illustraties. 

 

Ik mocht meewerken aan de nieuwste editie! :)

Ik was dus ook enorm blij toen ik mocht meewerken aan de nieuwste editie van Vlam. In blad nummer 3 staat namelijk een artikel over de menopauze. En de illustraties die daarbij staan zij getekend door mij :)  

Het artikel 'De overgang, eitjes & feitjes' is geschreven door Anja van Woerdekom en Christel van der Horst. Het gaat over de lichamelijke en geestelijke ongemakken die zoal bij de overgang komen kijken. Maar in het artikel komen ook wat tips aan bod. En dat is enorm belangrijk, want echt serieus nemen we de overgang nog altijd niet.

En er wordt vaak wat lacherig gedaan over de klachten, maar de overgang is fysiek en mentaal een belangrijke fase in het leven van een vrouw. En er rust nog altijd een taboe op. Fijn dat dit artikel daarom aandacht besteedt aan de overgang. 

 

Vlam magazine verschijnt 4 keer per jaar en kun je online bestellen op vlammagazine.nl 


Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

Hier zie je mijn rebelse meisje met het fantastische boek 'Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes'! 

Vanaf nu is het onbeperkt tijdrekken voor het slapen gaan, want: "Vooruit, ok, we lezen er nóg één!" Omdat alle verhalen zo tof zijn, alle tekeningen zo mooi en alle vrouwen zo inspirerend.

Er bestond al eerder een 'Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes' , maar dit was een vertaling van 'Good Night Stories for Rebel Girls'. Een tweedelige serie vol met internationale 'kick-ass women'. De versie die op 8 maart is uitgebracht door uitgeverij Rose stories is er één met maar liefst 100 verhalen van bijzondere Nederlandse vrouwen.  

Zoveel heldinnen...

Het is natuurlijk niet te doen om alle 100 heldinnen hier te benoemen, maar ik wil er toch een aantal uitlichten, waarvan ik erg blij was dat ze in dit boek stonden. 

Noraly Beyer, mijn favoriete nieuwslezer aller tijden! Anouk Teeuwe, Khadija Arib, Nikki de Jager, Sunny Bergman, Naomi Pieter -was ook één van de favorieten van mijn dochter, en ze vindt haar haren ook zo cool ;) - Sioejeng Tsao, de kunstenares en activiste die niet alleen zelf in het boek stond, maar ook aan het boek heeft bijgedragen met twee portretten. En natuurlijk Ellen Laan, 'De Godmother van de Nederlandse seksuologie' en grondlegger van de stichting SWN. 

Women support women! 

Naast dat het heel leuk en inspirerend is om een boek te lezen vol met vrouwelijke rolmodellen is het ook nog eens gekoppeld aan een aantal goede doelen.

Want voor elk verkocht boek van de eerste druk doneren ze 1 euro aan een organisatie die zich inzet voor vrouwen en meisjes in Nederland. (De stichtingen waaraan ze doneren zijn: WOMEN Inc, Plan International Nederland, De Bovengrondse, S.P.E.A.K. en Stem op een Vrouw).  Dus dit is echt een ultiem voorbeeld van 'Women support women'!! En mocht ik je nog niet genoeg overtuigd hebben om dit boek te kopen, dan hier nog een laatste reden. Dit is tot nu toe het meest inclusieve kinderboek 

Mijn dochter Amélie houdt het boek open bij het verhaal van Ellen Laan


'Ik wacht hier' - Van Else Boer

Stel je voor, je eigen boek staat op ‘de literatuurlijst’!

Stel je voor, je bent docent Nederlands en je leerlingen lezen gewoon het door jou geschreven boek dat op de literatuurlijst staat. Hoe vet is dat?

Ik heb het hier over ‘Ik wacht hier’, het boek dat is geschreven door mijn collega, Else Boer. Ik ben echt super trots op haar, want het is echt een fantastisch debuutroman.  

 

Een pageturner. 

Al in het eerste hoofdstuk ontdekken we dat het niet goed afloopt met de 17 jarige hoofdpersoon Erin, ze zit in de gevangenis, en dat heeft iets te maken met een gebeurtenis waar Alice, haar hartsvriendin bij betrokken was. Gedurende het boek komen we steeds meer te weten over hun vriendschap en ontdekken we dat Alice iets verborgen houdt voor Erin. Maar wat? De sfeer slaat op subtiele wijze steeds meer om. En het beklemmende gevoel en de spanning die tussen de twee meiden oploopt is goed te voelen tijdens het lezen. Het maakte dat ik het boek in één keer uit wilde lezen. Maar er was nog een andere reden waarom ik dit boek zo goed vond…

 

 “Je kan er nu niet zomaar mee ophouden.”

De hoofdpersoon Erin, uit ‘Ik wacht hier’ gaat voor het eerst met een jongen naar bed. Dit leek haar in eerste instantie een goed idee, maar daar komt ze later op terug.

“Je kan er nu niet zomaar mee ophouden.” Roept de jongen in kwestie naar haar. Maar dat kan zeker wel, en Erin neemt het heft duidelijk in eigen handen.

Dat jij zelf -ten aller tijde- degene bent die bepaald of je ergens mee door wilt gaan of niet voelt niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Als je je kleding al uit hebt, kan je dan nog terug? Als je al gezoend hebt en hebt gezegd dat je graag met iemand seks wil, kan je dan nog terug? Als het je eerst een goed idee leek, maar je bij nader inzien het toch niet meer wil, kan je dan nog terug? Als jij juist de persoon was die de ander hiertoe verleidde, kan je dan op het laatste moment nog terug?

Natuurlijk, JE KAN ALTIJD TERUG!! Je kunt ook als het op seks aankomt er altijd zomaar mee ophouden. Als jij je ergens niet prettig bij voelt moet je het gewoon niet doen. Maar in de praktijk gaat dat wel eens anders. Je voelt je misschien schuldig, je wilt de sfeer niet verpesten. Misschien denk je, laat ik het maar gewoon doen, misschien gaat het zo wel vanzelf. Maar consent moet gaan over wederzijdse en voortdurende overeenstemming over de situatie en om of alle partijen hierover opgewonden zijn.

#TotHier 

Over het  herkennen en respecteren van grenzen, maar ook het duidelijk durven aangeven daarvan leren we te weinig. We zien er ook te weinig voorbeelden van in de media, literatuur, maar ook om ons heen. Dat we het in verhalen niet gewend zijn om te lezen hoe seks vroegtijdig eindigt omdat één van de deelnemers (of misschien stiekem wel beiden) er liever niet mee door wilde gaan komt zo weinig voor, dat we bijna zouden denken dat we ‘er niet zomaar mee op kunnen houden’ als we éénmaal naakt met iemand in bed liggen.

* afbeelding Rutgers campagne #TotHier door Sioejeng Tsao @seeyousioe 

Uit de peiling van Rutgers (2020REF) onder 1000 jongeren blijkt dat een overgrote meerderheid (80%) vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. #tothier

Het is hoog tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen. Met ‘Ik wacht hier’ zet Else Boer niet alleen een geweldig goed verhaal neer, maar ook nog eens een krachtige hoofdpersoon die haar grens wel durft aan te geven in de bed.

Dus koop dat boek of lees hem voor je literatuurlijst 😉!


Yes baby! - Van Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Natuurlijk moest in mijn eerste 'Stuff I love' rubriek iets van de Damn Honeys aan bod komen. Ik ben enorm fan van het werk van Marie Lotte en Nydia. 

Dus toen ik hoorde dat 'Yes, baby' in de maak was wist ik al meteen, hoe vet zou het zijn als ik hier leuke werkvormen voor in de les bij zou maken. Ik nam contact op met hun uitgeverij Blossom Books en vroeg of ik de lesbrief bij 'Yes, baby' mocht schrijven. En dat mocht!! 

Het boek Yes,baby gaat over alles wat je wilt weten als je jong bent, maar waar niet echt over gepraat wordt. 

Het gaat over zweet, lichaamshaar, kleding, menstruatie, borsten en seks. En deze onderworpen worden eerlijk en open besproken, zonder dat het ongemakkelijk wordt. Het is zo toegankelijk en leest zo lekker weg. Perfect voor iedere puber. Bij haast ieder hoofdstuk dacht ik wel, ik wou dat ik dit boek had gelezen toen ik zelf nog puber was. Dat had me een hoop tienerleed en onzekerheid kunnen besparen. Ik kon dus ook helemaal losgaan op de lesbrief. Ik ben erg tevreden met het resultaat. De lesbrief bevat een individuele verwerkingsopdracht en spreekkaartjes met interessante stellingen en gespreksonderwerpen die je helpen om op een laagdrempelige manier de onderwerpen uit het boek met de klas te bespreken. 

Voor iedere puber is dit boek een 'must-read'! Bij ons op school krijgt het een plek in het curriculum, en ik hoop dat meerdere scholen ons voorbeeld zullen volgen.

Je vindt de hele lesbrief hier op de site van Blossombooks