geslachts symbolen

Om het mannelijke geslacht en het vrouwelijke geslacht aan te duiden gebruikt men soms symbolen. Maar waar komen die symbolen eigenlijk vandaan?

Voor mannen gebruikt men een rondje met een schuin naar boven gericht pijltje aan de rechterkant. Voor vrouwen is het een rondje met onderaan een kruisje.

Deze symbolen komen van oorsprong uit de mythologie en astrologie. Het vrouwelijke symbool noemen ze ook wel het Venussymbool. Dit is vernoemd naar de Romeinse godin van de schoonheid, de liefde, de seksualiteit en de voortplanting. Venus hield een handspiegel in haar hand, en daar is het symbool dan ook van afgeleid.

In het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw tekenden de Dolle Mina’s een vuist in het rondje van het Venussymbool. Dit werd vervolgens een symbool voor het feminisme.

Het mannelijke symbool verwijst naar de Romeinse god Ares (of de Griekse god Mars), dit was de god van oorlog en krijgslust. Het mannelijke symbool stelt dan ook een schild met een speer voor. 

 

Carl Linnaeus (1707- 1778) gebruikte deze symbolen als eerst. Hij was namelijk een bekende Zweedse arts en plantkundige. Hij deelde planten (en later ook dieren) in klassen in, naargelang de manier waarop ze zich voortplanten. Omdat er in de die tijd niet over seks werd gesproken, zelfs niet bij planten, bedacht hij andere manieren om het geslacht van planten aan te duiden. Namelijk met symbolen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.